Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadužnice i mjenice

Jamčili Agrokoru u iznosu od 18,9 mlrd. kn: Vrijednost Leda je 0 kuna

Ledo
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
26.05.2017.
u 20:25

S takvim obvezama vrijednost Leda je nula. No rano je o tome govoriti, jer nije proglašen stečaj, pa tek treba pričekati proces restrukturiranja i završetak nagodbe.

Ledo je objavio da njegovi dugovi na temelju izdanih jamstava Agrokoru zaključno s krajem prošle godine iznose 18,9 milijardi kuna! Sredstva su odobrena na temelju zadužnica i mjenica. S takvim obvezama vrijednost Leda je nula. No rano je o tome govoriti, jer nije proglašen stečaj, pa tek treba pričekati proces restrukturiranja i završetak nagodbe. Prije krize tržišna vrijednost te kompanije bila je oko 3,1 milijardu kuna, a nakon krize, računa li se posljednja cijena dionice, vrijednost je bila oko milijardu kuna. 

Kredit uz roll up uvjet 

Kako god, obveze su nekoliko puta veće od vrijednosti. Zna li se da su po istom principu radile i ostale Agrokorove tvrtke, financijska bi slika koncerna mogla biti još pogubnija. Već se ranije pisalo kako su garancije koje su davale Agrokorove tvrtke Agrokoru ili međusobno visoke i da je u tome velika odgovornost nadzornih odbora. 

Prije krize su se, inače, intenzivno prodavale dionice Leda, zbog čega sada Hanfa navodno istražuje jesu li postojale povlaštene informacije. Dionicama Leda, kao i ostalim tvrtkama unutar Agrokora, već se neko vrijeme ne trguje na Zagrebačkoj burzi  i neće dok se ne izrade ispravljena financijska izvješća. 

Nakon objavljenih obveza Agrokora, koji će se još korigirati, do srpnja bi se trebalo znati i stanje imovine. Zbog toga se niti banke nemaju čime osigurati za novi kredit. Prije mjesec dana Večernji list je objavio kako su zapadni fondovi spremni dati 400 milijuna eura, ali uz roll up uvjet. Tada je to izvanrednoj upravi u Agrokoru bilo neprihvatljivo, no sada, prema saznanjima Bloomberga će se vrlo vjerojatno pristati na taj uvjet za kredit kojeg bi dale zajedno banke i fondovi. 

Roll up znači da će vjerovnici imati prioritet naplate i starih dugova u vrijednosti odobrenog novog kredita. Sve je pak izglednije da u tom aranžmanu neće sudjelovat Sberbank. Čelni čovjek te banke German Gref u Moskvi je izjavio da novac neće dati dok se ne usuglase s hrvatskom Vladom s kojom do sada suradnja nije bila jednostavna. Predstavnici te banke trebali bi se u ponedjeljak naći s hrvatskim premijerom. Izrazio je i nezadovoljstvo donesenim zakonom zbog zamrznutih potraživanja.

Bilateralni ugovori 

Dobavljači pak dogovaraju s bankama i faktoring društvima kako riješiti dug po regresnim mjenicama, a na današnjem sastanku zaključeno je da dobavljači do 31. svibnja bilateralno urede svoje odnose s kreditnim institucijama i faktorinzima kako bi se riješila prijava tražbine i namirila nepodmirena potraživanja koja su ostala zbog otvaranja postupka izvanredne uprave. 

Komentara 32

AN
antonelić
17:49 26.05.2017.

danas sam dobio pismo od republike hrvatske , min. fin.-porezna uprava u kojem piše da je dana 22.05.2017. utvrđeno da dugujem . . . . , . . kn . i još kaže da u roku osam dana pokreću postupakak ovrhe ... pitanje br.1 : koliko je ledo uplatio poreza na dodanu vrijednost u zadnjih 60 dana ? ... pitanje br. 2 : dali im je ministar marić pokrenuo ovrhu ? ...

DU
Deleted user
20:04 26.05.2017.

E sada treba vidjeti tko su bili ljudi u nadzornim odborima pojedinih tvrtki koncerna Agrokor koji su dopustili da se tvrtke zaduže za iznose višestruko veće od vrijednosti samih tvrtki a onda je potrebno pokrenuti kaznene progone protiv tih "genijalaca"" za primjer svima koji misle da je sjediti u odborima izvrsna prilika za izvrsnu zaradu a bez mozga i odgovornosti. Potrebna je radikalna promjena obrazaca ponašanja a to se može postići samo vrlo snažnim primjerima sa drakonskim kaznama koje će ostati u memoriji naroda kao trag o kojemu će se pisati godinama iza.

MY
mycropht
19:09 26.05.2017.

Dakle, firma vrijedna 3 milijarde kuna može dati garanciju od 18 milijardi kuna. I nikoga tu ne treba strpati u zatvor. Ni čelnike Agrokora, ni čelnike Leda niti bankare koji su prihvatili te garancije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije