Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dugovi

Jadran pred dvojbom - likvidacija ili oporavak

'jadran_anf_pos_061010'
''
07.10.2010.
u 08:30

Ukupno 499 mil. kuna tražbina prijavilo je 986 vjerovnika, a od toga iznosa 471 mil. je priznat, a 28 mil. je osporeno.

Jadran je bio i ostao političko pitanje, ustvrdio je na konferenciji za novinare Ivica Jurčić, bivši sindikalni povjerenik Sindikata turizma i usluga Hrvatske u tom poduzeću, a sada tek stečajni vjerovnik i opunomoćeni predstavnik 125 radnika u istoj ulozi.

Sada, nakon što je 15. lipnja otvoren stečaj nad Jadranom u većinskom 80-postotnom vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju i Hrvatskog fonda za mirovinsko osiguranje, o daljnjoj sudbini poduzeća odlučuju najveći vjerovnici, a to je (ponovno) država. Naime, po priznatim potraživanjima, Jadran Ministarstvu financija na ime poreza i doprinosa duguje 123 mil., a na još toliko isto je ministarstvo dalo jamstva na zajmove od HBOR-a, Erste banke... HFP, pak, potražuje 73,5 mil., dok, s druge strane, oko 800 sadašnjih, bivših i sezonskih radnika ukupno potražuje 80 mil.

Na kraju je stečaj i otvoren na zahtjev 13 bivših radnika iz hotela Therapia, koji je 2004. na sudskoj dražbi uz pomoć Hypo Alpe-Adria banke kupio Igor Štimac radi dva milijuna kuna tražbine. Istodobno, Ministarstvo financija nije učinilo ništa, iako od rujna prošle godine do otvaranja stečaja od Jadrana nije primilo ni lipe doprinosa, poreza i prireza na plaće radnika. Naposljetku, prva skupština vjerovnika od 15. rujna odgođena je za 21. listopada kako bi se, po riječima stečajne upraviteljice Marije Ružić, utvrdili elementarni podaci za donošenje odluke hoće li se imovina Jadrana unovčiti i prikupljena sredstva podijeliti vjerovnicima, ili će započeti postupak izrade stečajnog plana te u 2011. godini nastaviti djelatnost.

Jurčić misli da drugoj opciji nema alternative, no, ponavlja, kao i ranije, odlučit će politika. Jadran je, podsjećamo, u stečaj otišao nakon što mu je žiro-račun bio u neprekidnoj blokadi 4669 dana. Ukupno 499 mil. kuna tražbina prijavilo je 986 vjerovnika, a od toga iznosa 471 mil. je priznat, a 28 mil. je osporeno. Temeljni kapital, po posljednjoj procjeni, vrijedi 507 milijuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije