Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarstvenik i gospodarski događaj

Plenković: Vlada će donijeti paket mjera za povećanje minimalne plaće

Svečana dodjela titule gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/14
04.12.2017.
u 11:45

Ovo je jedna od najizazovnijih godina od osnutka Hrvatske, poručio je premijer.

Večernji list i Poslovni dnevnik dodijelili su titule "gospodarstvenik" i "gospodarski događaj godine" prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika te prema izboru stručnog žirija, a proglašeni su i najbolji mali i srednji poduzetnici u 2017. godini u sklopu projekta Poslovni uzlet

Klarić: Gospodarstvenik je onaj koji ima viziju i hrabrost 

Gospodarstvenik je onaj koji ima viziju i hrabrost da svoju ideju realizira od početka do kraja, onaj tko društvu donosi nove vrijednosti. Uloga medija jest da im otvorimo prostor jer su oni naša inspiracija i zato mi je drago da ćemo im dodijeliti nagrade. Agrokor je obilježio godinu za nama, ali on nas je i naučio da svatko od nas mora pogledati kako je sâm radio i poslovao i odlučiti kako će poslovati u budućnosti. Sada se trebamo upitati koliko smo spremni zatomiti socijalista ili kapitalista u sebi jer u fokusu društva ne smije biti ni samo radnik ni samo poduzetnik već čovjek, poručio je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

Svečana dodjela titule gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine
1/71

Plenković: Vlada će donijeti paket mjera za povećanje minimalne plaće

Premijer je najavio da će Vlada u četvrtak na sjednici Vlade donijeti paket mjera kojim će biti povećana minimalna plaća.

– Minimalna plaća će se povećati i kroz plaćanje prekovremenog rada koji se više neće moći uračunavati u osnovnu plaću već će se dodatno plaćati, najavio je Plenković te dodao da će kvote za uvoz stranih radnika dignuti na 31.000 dozvola. Tako će u idućoj godini uz 9000 postojećih dozvola biti odobreno još 22.000 što je više od očekivanja. Plenković je najavio i da će donijeti dodatne mjere za tvrtke koje zapošljavaju veliki broj sezonaca, poput mjere da se u opravdani poslovni trošak uključi i od poreza oslobodi trošak prehrane tih zaposlenika.

 – Ovo je jedna od najizazovnijih godina od osnutka Hrvatske. Proveli smo poreznu reformu koja je donijela stabilnost sustavu, smanjene su stope poreza na dobit, relaksirali smo pojedine proizvode i usluge kroz porez na dodanu vrijednost, snizili porez na dohodak, povećali osobni odbitak pa pola milijuna građana ne plaća taj porez, povećana je kupovna moć građana....podsjećao je Plenković pa dodao da će po procjenama DZS-a i međunarodnih institucija BDP rasti iznad tri posto. Kamate plaćamo iz vlastitih prihoda, zato se i javni dug smanjuje u udjelu BDP-a – poručio je Plenković navodeći da očekuje odličan trend izvoza zabilježenih i ove godine. Hrvatska je objavila natječaje za pet milijardi kuna novca EU, odnosno pola alokacije iz omotnice do 2020. i ja očekujem da će se projekti brže ugovarati i doći do realizacije kako bi se smanjila neravnoteža u razvoju dijelova Hrvatske, naročito onih područja koja su bila pogođena ratom. Pelješki most u tom je kontekstu jako važan jer ćemo ostati Vlada koja je realizirala ovaj projekt nužan za povezivanje dvaju dijelova Hrvatske, juga i EU – dodao je premijer pa dodao da će Vlada nastaviti s reformama, ali i voditi brigu o fiskalnoj konsolidaciji kako bi poslovni rezultati bili vidljiviji, a uzlet što rašireniji u Hrvatskoj.

DOBITNICI :

Gospodarstvenik godine:

GOSPODARSTVENIK GODINE prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika: Željko Kukurin

GOSPODARSTVENIK GODINE prema izboru stručnog žirija: Mate Rimac

Gospodarski događaj: 

GOSPODARSKI DOGAĐAJ prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika: Odobrenje EU sredstava za Pelješki most

GOSPODARSKI DOGAĐAJ prema izboru stručnog žirija: Donošenje i provedba Zakona o postupku izvanredne uprave

Nominirani gospodarstvenici bili su Željko Kukurin, Robert i Silvio Kutić, Željko Pavlin, Marko Pipunić i Mate Rimac, a gospodarski su događaji donošenje i provedba lex Agrokor, pad udjela javnog duga u BDP-u, početak realizacije LNG terminala, odobrenje sredstava EU za Pelješki most i rezultati turističke sezone.

Mali i srednji poduzetnici: 

UZLET IZVOZA – Ljubomir Tomašić, direktor B.T.C. d.o.o.

UZLET PRIHODA – Jasmina Subjak, direktorica AGENCIJA ZA RAD d.o.o.

UZLET DOBITI – Joze Tomaš, direktor POTESTAS d.o.o.

UZLET ZAPOSLENOSTI – Suzana Bogović, financijska direktorica TOČKA NA KRAJU D.O.O. 

UZLET INVESTICIJA – Jerry Pajić, predsjednik Uprave METIS D.D.

Uz premijera Plenkovića, na skupu su sudjelovali Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, Zdravko Marić, ministar financija, Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture te ministar turizma Gari Cappelli.

 

Komentara 36

ST
stefj
11:56 04.12.2017.

Opet populističke mjere za državne i javne službe. Na kraju se sve svodi na povećanje minimalca... A reforma je otpala kada se proračun napuhao, odustalo se od poreznog rasterećenja, od ukidanja parafiskalnih nameta i sl. Imat ćemo puno, puno zaposlenih na proračunu i paraproračunu, a ukupno ćemo imat sve manje radnih mjesta... Baš divna budućnost bez mirovine, zdravstvenog u zemlji staraca. Koje prazne priče...

DU
Deleted user
12:26 04.12.2017.

Plenkovicu ako date 16 kn. povisice koliko ste dali minimalno umirovljenicima bit ce vam mnogo zahvalni.Ocito da vas reformski oporavak zemlje vec dava rezultate.Hvala vam.

DO
doktorica
10:53 04.12.2017.

do sada su manje više svi menageri godine kasnije završili kao optuženici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije