Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biramo izvrsnost

Počinje izbor ljudi i događaja koji su dali najbolji pečat gospodarstvu 2017.

Foto: Pixsell
29.09.2017.
u 16:30

Poslovni dnevnik i Večernji list dodjeljuju najprestižnije poslovne nagrade u zemlji

Nakon što je prošle godine premijerno zaživio izbor za najbolje gospodarstvenike godine u izboru Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, ove jeseni manifestacija će se nastaviti s novim, ili ako čitatelji i stručni žiri tako odluče, i starim imenima, tvrtkama i događajima koji su obilježili gospodarstvo u Hrvatskoj tijekom 2017. godine.

Hrvatski gospodarstvenici, unatoč često negativnom i nepoticajnom političkom i društvenom okruženju, promotori su izvrsnosti, inovacija i uspješnih poslovnih pothvata. To je bio jedan od glavnih razloga da Večernji list i Poslovni dnevnik, kao najrelevantniji medijski brendovi s dugogodišnjom tradicijom, također svjesni svoje uloge u društvu, pokrenu lani izbor Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine. Na ovaj način želi se, kako pojašnjava Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista, umjesto na političare i politička zbivanja, interes javnosti preusmjeriti na gospodarstvo i gospodarstvenike.

– Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a samim time i radnih mjesta, želi se otvoriti novi pogled na život u Hrvatskoj. Gospodarstveni uspjesi poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika i poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku, a što je zadnjih mjeseci posebno bolna tema – kaže Šimatović.
 Stručni žiri sastavljen od vodećih hrvatskih novinara i urednika koji prate gospodarstvo, kao i predstavnika stručne i znanstvene javnosti, jamac je izvrsnosti i snage ovog izbora. Večernji list i Poslovni dnevnik kroz sve svoje platforme učinili su ovaj izbor dostupnim najširoj društvenoj zajednici, a samim time postati i promotor izvrsnosti i uspješnosti.

Četiri kategorije

Završnica ovog projekta bit će krajem studenoga kada će se u zagrebačkom hotelu Esplanade nagrade dobitnicima dodjeljivati u četiri kategorije. Najprestižnija nagrada u poslovnom sektoru svakako će biti ona za Gospodarstvenika godine kojeg će odabrati stručni žiri na temelju objektivnih kriterija. Na isti će način biti odabran i Poslovni događaj godine. Istovjetne nagrade dodjeljivat će se u izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika što će manje ovisiti o stvarnim poslovnim pokazateljima, a puno više biti pokazatelj ugleda koji pojedina kompanija uživa u javnosti. Svi čitatelji koji budu sudjelovali u glasovanju svojom će participacijom imati mogućnost osvojiti vrijedne nagrade.

Kriterij za laureate bit će da njihovo poslovanje, ili utjecaj na gospodarstvo, presudno utječe na gospodarska kretanja u zemlji, ali isto tako da mijenja ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu. Osnovni su kriteriji: izvrsnost u poslovanju, natprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh. Izbor će se provesti tako da će svaki član stručnog žirija predložiti po pet gospodarstvenika i pet gospodarskih događaja koji su obilježili godinu i to tako da se na obje liste osobe i događaji vrednuju ocjenom od jedan do pet.

Oni s najviše bodova u konačnici će biti proglašeni pobjednicima. Pet gospodarstvenika i pet događaja s najviše osvojenih bodova istodobno će biti ponuđeni i čitateljima Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika na glasanje. Oni s najviše glasova ponijet će titulu Gospodarstvenika, odnosno Gospodarskog događaja godine prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Rast BDP-a za nominaciju

Prošle godine je za gospodarstvenika godine izabran Ante Vlahović iz Adrisa, a zanimljivo je da su ga u odvojenim postupcima za laureata izabrali i čitatelji i stručni žiri. Identična situacija je bila i s gospodarskim događajem godine te su oba žirija zaključila da je to rast BDP-a. I dok je Ante Vlahović u svoje ime preuzeo nagradu, za rast BDP-a je nagrađen tadašnji, a i sadašnji, ministar financija Zdravko Marić. Ministar je tom prigodom komentirao da gospodarski rast ostvaren 2016. ne smije biti razlog da se odgađaju neke promjene, te da ih treba još jače nastaviti.

Taj rast od 2,5 do tri posto više je nego dobar nakon šest godina recesije, ali mi trebamo puno više stope rasta i nadam se da ćemo i dogodine biti nominirani , rekao je ministar čija želja za nominacijom bi se, s obzirom na očekivani ovogodišnji rast BDP-a od tri posto, i mogla ostvariti. 
Osim laureata, prošle godine su za poduzetnika godine konkurirali i Đuro Horvat (Tehnix), Zvonimir Mršić (Podravka), Mate Rimac (Rimac) te Branko Roglić (Orbico), dok su u konkurenciji za gospodarski događaj bili i Advent u Zagrebu, otvaranje IBM-ova centra, investicije Dogus Grupe te Podravkino preuzimanje Žita.

Komentara 2

BH
Bunjevac=Hrvat
18:08 29.09.2017.

Jeli ovaj Vlahović zreo za lustraciju?

Avatar mrTrobec
mrTrobec
18:16 29.09.2017.

Više od pola važnih i vodečih biznismena po njihovom izboru prijašnjih godina završilo je u Remetincu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije