Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VISOKA CIJENA PROSVJEDA

Iz Hong Konga ‘odlepršalo’ 5 milijardi dolara

Prosvjedi u Hong Kongu
Foto: DANISH SIDDIQUI/REUTERS/PIXSELL
1/3
18.12.2019.
u 15:40

Banka Engleske pažljivo prati financijska zbivanja u Hong Kongu s obzirom na to da su velike britanske banke HSBC i Standard Chartered vodeće i na tom tržištu.

Hong Kong je već platio popriličnu cijenu zbog višemjesečnih prosvjeda, i to doslovno. Kako prenosi Reuters, Banka Engleske je procijenila da je iz tog azijskog financijskog središta od travnja “odlepršalo” pet milijardi dolara koje su povukli investicijski fondovi.

Odljev kapitala u visini 1,25 posto hongkonškog BDP-a započeo je nakon što su gradske vlasti odobrile zakon koji omogućuje izručenje građana Hong Konga kineskim vlastima, navodi se u izvješću o financijskoj stabilnosti objavljenoj ovoga tjedna. To je bio povod za prosvjede koji su s vremenom postali sve masovniji i nasilniji.

“Te političke tenzije predstavljaju rizik s obzirom na poziciju Hong Konga kao globalnog financijskog središta”, stoji u izvješću.

Banka Engleske pažljivo prati financijska zbivanja u Hong Kongu s obzirom na to da su velike britanske banke HSBC i Standard Chartered vodeće i na tom tržištu. Dvije banke prošle su stres-test središnje banke koji je ukalkulirao pad hongkonškog BDP-a za osam posto te prepolovljene cijene nekretnina.

Analitičari Goldman Sachsa u listopadu su objavili da bi četiri milijarde dolara depozita moglo otići iz Hong Konga u Singapur. Međutim, financijske vlasti tog teritorija u sastavu Kine ističu kako za sada nema znakova značajnog odljeva kapitala.

VIDEO: Prosvjed u Hong Kongu

Ključne riječi

Komentara 1

SA
sani1
16:00 18.12.2019.

Samo? Pa i nije bogznašto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije