Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Iz EU povukli 1,5 milijardi kuna

EU fondovi
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/4
19.10.2018.
u 09:35

Rijeka je dobila i titulu ‘Europska prijestolnica kulture 2020. godine’ i to unatoč velikoj konkurenciji prijavljenih hrvatskih gradova.

U suradnji s Primorsko-goranskom županijom i gradom Rijeka održana je Regionalna konferencija u Rijeci. Organizirane su u sklopu projekta Poslovni uzlet, a na njima su sumirana iskustva i dobre prakse regionalnih samouprava koji mogu služiti kao primjer drugima.

- Grad Rijeka uspješno povlači sredstva iz EU fondova, a prema istraživanju Udruge gradova objavljenom ovog ljeta, prvi smo grad ne samo po veličini sredstava nego i po broju provedenih projekata. Dosad smo povukli 1,5 milijardi kuna, što je vrijednost dva godišnja proračuna grada Rijeke. Bilježimo uspješnost i u soft projektima i projektima energetske učinkovitosti, a tu su i nove investicije za poticanje poduzetništva - kaže Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke. Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije ističe kako je županija pri vrhu po razvoju, no Hrvatska je neravnomjerno razvijena regionalno, pa je njihov cilj kao županije stvaranje uvjeta za rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

Naviše poduzetničkih zona

- Kao županija imamo najviše poduzetničkih zona, a subvencijama na kamate kredita i poticajima pomažemo naše male gospodarstvenike. Želimo iskoristi posebnosti svakog dijela županije i koristiti našu prirodnu baštinu u svrhe turizma. Ipak, voljeli bismo rasti i mimo turizma u kojem imamo značajan iskorak na području zdravstvenog turizma - ističe Komadina.

Održana je i panel diskusija ‘EU fondovi kao potpora regionalnom razvoju’ na kojoj je Komadina istaknuo da je županija lučko i logističko čvorište po tradiciji, a uz velika imaju i niz manjih brodogradilišta te fakultete koji tome uče i stvaraju kadrove.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

- Imamo lijepih primjera iskoraka u farmaceutskoj industriji poput JGL. Naravno, tu je i turizam koji ima najveći udio, poljoprivreda i šumarstvo je također revitalizirano, imamo niz malih tvrtki po Gorskom kotaru i maksimalno koristimo prirodne resurse. Ova situacija u brodogradnji velik je udarac na našu županiju, 32 posto zaposlenih je u brodogradnji, poremetit će se parametri ako nas zadesi loš scenarij. Propasti nećemo, ali će biti teško. Ako dođe i do stečaja 3. maja, to neće biti kraj nego novi početak za njih i vjerujem u to - kaže Komadina.

Rijeka je dobila i titulu ‘Europska prijestolnica kulture 2020. godine’ i to unatoč velikoj konkurenciji prijavljenih hrvatskih gradova. Kako tvrdi Filipović, velik dio kulturnih događanja odvijat će se u Rijeci i pozicionirati ih na europskoj mapi.

Nove investicije

- Tu 2020. godinu ćemo dočekati s novim investicijama, revitalizacijom objekta Benčić, uređenjem javnih površina i radovima na prostoru šećerane i skorom obnova broda Galeb. To su ogromni infrastrukturni zahvati i vjerujem da će oni doprinijeti i razviju turizma, a ne samo kulture. Veseli nas i najava novih investicija poput nadogradnje hotela Park i Neboder - kaže Filipović. Rijeka ima titulu pametnog grada, a do 2027. dodatno se usmjeravaju u tom smjeru što je, kako ističe Filipović, poticaj da kroz soft projekte kojima educiraju građane i zaposlenike te potiču partnerstva.

Druga panel diskusija ‘Poticanje uspješnih realizacija razvojnih projekata’ prikazala je uspješne primjere i projekte iz realnog sektora. STEP RI znanstveno-tehnologijski park osnovan je prije deset godina s idejom pomaganja znanstvenicima u komercijalizaciji inovacija.

Foto: Promo

- Danas radimo sa svim poduzetnicima, znanstvenicima, tehnološkim tvrtkama, budućim poduzetnicima i pokrivamo široko područje. Stvorili smo interne kapacitete i imamo tim ljudi koji pružaju podršku MSP sektoru i pomažemo njihov razvoj. Imamo i inkubator i programe, a veći dio naših aktivnosti je financiran iz EU projekata pa je za polaznike besplatan - kaže Jana Blažević Marčelja it STEP RI-a. Budući da je izmijenjena regulativa u kontekstu novog regionalnog razvoja osnovana je Regionalna razvojne agencije Primorsko-goranske županije.

Najpametnij grad u državi

- Naš cilj je bio ići šire od zakonskog okvira pa nismo samo na raspolaganju samoupravi, nego smo odlučili pomoći svim institucijama u koncipiranju regionalnih klastera. Grad Rijeka je najpametniji grad u državi i preuzeli smo ulogu da prepoznajemo manje sredine s tim pametnim karakteristikama i da postanemo po tome poznati kao regija - kaže Vedran Kružić, ravnatelj Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije

Ernest Cukrov, direktor Riječke razvojne agencije Porin ističe kako su institucija koja pruža i mentorstvo, daje prostori potpomaže razvoj projekata.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije