Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na čekanju

Ivanišević bi gradio hotel, Split oklijeva u mijenjanju GUP-a

'29.01.2011., Dom sportova, Zagreb - U press centaru odrzano je izvlacenje zdrijeba glavnog turnira PBZ Zagreb Indoors 2011. Goran Ivanisevic. Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Prpic/PIXSELL'
1/4
08.04.2012.
u 09:00

Investitori na svojim parcelama žele ono što nije predviđeno splitskim urbanističkim planom

Goran Ivanišević, Philip Zepter i Jako Andabak, koji bi željeli investirati u gradu Splitu i imaju spremne projekte, sudeći prema riječima zamjenika gradonačelnika Jure Šundova, načekat će se do početka gradnje. Oni bi na parcelama koje su već kupili željeli graditi nešto drugo, a ne sadržaje koje su određeni aktualnim GUP-om, a stručne službe Splita još nisu odlučili hoće li ili neće krenuti u koncepcijsku promjenu urbanističkog dokumenta.

Nadilazi jedan mandat

Oni nisu jedini zainteresirani investitori koji se nadaju promjeni GUP-a. Prošlo je gotovo dvije godine otkako je gradonačelnik Željko Kerum organizirao sastanak s potencijalnim investitorima nakon čega je Grad dobio puno predloženih projekata koji su mogući uz promjenu GUP-a.

– Mijenjanje GUP-a osjetljiva je zadaća pa kada bismo i krenuli u to, trebao bi od pola godine do jedanaest mjeseci. Nije riječ o odugovlačenju, koncepcijska promjena GUP-a koja mijenja odnose u prostoru prenamjenom zemljišta i povećavanjem njegove tržišne vrijednosti zadaća je koja nadilazi jedan mandat. Takve stvari uvijek izazivaju prijepore. Vremena su teška, investitori nam trebaju, a vidjet ćemo stav stručnih službi Grada i potom Gradskog vijeća – oprezan je Šundov. Konkretno, hotel Jake Andabake, kojega želi graditi na Trsteniku, veći je no što GUP dopušta.

– Koeficijent iskoristivosti parcele i izgrađenosti Andabaku ne odgovaraju i bez promjene GUP-a on neće moći tu sagraditi hotel kakav zamišlja – kaže Šundov koji se ne želi zalijetati s prognozama hoće li te izmjene biti predložene Gradskom vijeću.

Goran Ivanišević bi na Duilovu želio graditi hotel i urbane vile. Uložio bi otprilike 100 milijuna eura, ali riječ je o turističkoj zoni.

– Hotel može graditi odmah, vile ne može bez promjene GUP-a koji tu predviđa nešto drugo – kaže Šundov.

Inače, ovo nije prvi put da wimbledonski prvak traži od Splita promjenu GUP-a, već je izmijenjen 2001. kada se Ivaniševiću omogućilo uređenje kuće na Marjanu. Tada se Gradskom vijeću obratio pismom u kojem je tvrdio kako će ostati živjeti u Splitu, a na parceli na Duilovu najavljivao je otvaranje teniske škole. GUP je promijenjen, Ivanišević je uredio kuću u kojoj nikada nije prespavao nego je oglasio njezinu prodaju i odselio se u Zagreb.

Philip Zepter gradio bi poslovni toranj na Putu Supavla gdje je i sad splitsko sjedište tvrtke Zepter. Prošlog ljeta susreo se s gradonačelnikom Kerumom koji mu je tada rekao kako Splitu trebaju poslovni tornjevi, no njegov sedam milijuna eura vrijedan projekt također čeka promjenu GUP-a.

Nesporan projekt

Igor Štimac, za razliku od spomenutoga trojca, može početi graditi čim dobije potrebne dozvole za svoj projekt na Bilicama, u industrijsko-poslovnoj zoni.

– Prije mjesec dana potpisali smo sporazum prema kojemu će investitor sagraditi pristupnu cestu. Kod tog projekta ništa nije sporno, oni mogu graditi – kaže Šundov. Štimac je najavio predstavljanje svoga projekta poslije Uskrsa.

Komentara 27

Avatar Vrijeme
Vrijeme
10:07 08.04.2012.

Zarada je uvjek u promjeni GUPa,....ostalo nije vazno.

TO
Toni50
10:18 08.04.2012.

GUP- i njegov biznis . Kako vidimo čitamo tipično jednostrano neobjektivno izvješčavanje i bez imalo srama ! Nikako da se druga strana preupita o čemu je rijeć . Ne radi li se tu o osveti ? Obečao je biti naš pismeno se morao izjasniti a onda odseli se iz sela -Splita u Metropolu lopina !!!

OB
-obrisani-
10:04 08.04.2012.

Lopovska posla i javno pranje pranje love. To je njihov biznis. FUJ!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije