Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslodavci

Ivan Ergović predsjednik HUP-a umjesto Damira Kuštraka

ergovic
nnn
23.02.2011.
u 16:12

Ergović je predsjednik uprave Nexe Grupe u čijem su sastavu 32 tvrtke koje posluju u Hrvatskoj, Srbiji, BiH te Rumunjskoj, koja zapošljava 3500 radnika i uprihodila je više od 1,25 mlrd. kuna u 2010.

Ivan Ergović, predsjednik uprave Nexe grupe, od danas je umjesto Damira Kuštraka predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, a izabran je na sjednici Vijeća članova HUP-a.

Ergović je cijeli svoj radni vijek proveo u poslovnom sustavu kojem je sada na čelu. Sredinom 1990. godine postao je glavni direktor Našicecementa. U svibnju 2001. imenovan je predsjednikom uprave grupacije Našicecement, koja mijenja naziv 2003. godine u Nexe Grupa. Danas je Nexe Grupe u čijem su sastavu 32 tvrtke koje posluju u Hrvatskoj, Srbiji, BiH te Rumunjskoj, koja zapošljava 3500 radnika i uprihodila je više od 1,25 mlrd. kuna u 2010.

U svom nastupnom govoru nakon izbora Ergović je naglasio veliku važnost HUP-a u aktualnim gospodarskim i društvenim uvjetima.

– Glavni je cilj HUP-a bolje hrvatsko društvo. U ovim teškim vremenima i za nas poduzetnike i poslodavce, ali i za naše radnike, posebna je naša odgovornost. HUP ne zanima tko će biti na vlasti, odnosno koja će stranka sastavljati i voditi Vladu. Nas zanimaju bolji uvjeti poslovanja i zahtjevi za unapređivanje poslovnog okruženja moraju biti još snažniji jer nas je dosadašnje upravljanje državom i dovelo u stanje u kojemu se sada nalazimo. Nezaobilazna je naša uloga da se počne s reformama jer ćemo nastavkom ovakve politike i ovakvog upravljanja državnim u društvenim resursima samo još dublje potonuti. Položaj HUP-a kao predstavnika onog dijela društva koja stvara novu vrijednost, koji otvara nove perspektive razvoja i zapošljava nove radnike posebno je istaknuta u ovoj krizi koja je svom silinom pogodila naše gospodarstvo i naša poduzeća. HUP je u posljednjih nekoliko godina bez ustezanja govorio o svim pogreškama gospodarskog modela, kao i svim onim brojnim poteškoćama koje su veliki uteg oko vrata našim poduzećima. Gospodarstvo je pritisnuto prevelikim porezima i neporeznim nametima, vrlo nestimulativnim radnim zakonodavstvom, neučinkovitom javnom upravom i sporim pravosuđem, antipoduzetničkom i antiinvesticijskom klimom, a sve je to još podvučeno i nepodnošljivom javnom potrošnjom osnaženom raznim netransparentnim i često neracionalnim transferima iz središnjeg državnog proračuna. Tu našu situaciju dodatno usložnjava i nespremnost političkih elita da se zajednički dogovore važni nacionalni društveni i gospodarski prioriteti u kriznim uvjetima – kazao je Ergović, koji je izabran na dvogodišnje razdoblje.

U svojoj zahvali na četverogodišnjoj suradnji članovima izvršnih tijela dosadašnji predsjednik udruge Damir Kuštrak je posebno naglasio važnost udruge u ovoj godini, godini pred izbore i godini pred ulazak u EU. Oba su ova događaja, svaki na svoj način, važni za hrvatsko gospodarstvo.

– Prvi, jer će na žalost usporiti ili potpuno zakočiti reforme bez kojih se naše gospodarstvo neće pomaknuti s ove vrlo nezahvalne pozicije, dok će članstvo u EU i završetak pregovora dodatno okupirati nositelje izvršne vlasti i odgurati ih od ekonomskih tema. Nezamjenjiva je uloga HUP-a da onemogući takav scenarij i da uz pomoć drugih društvenih aktera, pa i uz potporu predsjednika Josipovića, potakne političke elite na neophodne društvene i gospodarske reforme unatoč izborima i završetku pregovora o članstvu u EU – kazao je Kuštrak.

Ključne riječi

Komentara 2

AM
amato
18:44 23.02.2011.

Taj Ergović je sirov i surov lik.

FA
Farabut
19:58 23.02.2011.

Veselo. Mesićev potrčko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije