Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KADROVSKE PROMJENE

Irena Weber napušta Nadzorni odbor Mercatora

Irena Weber
Foto: Robert Anic/PIXSELL
14.05.2019.
u 12:23

Nije smijenjena, već odlazi iz nadzornog tijela zbog izvršnih funkcija

Zamjenica glavnog izvršnog direktora Fortenove grupe Irena Weber te član izvršne uprave Vladimir Bošnjak napuštaju Nadzorni odbor Mercatora. O promjenama u sastavu NO-a dioničare je izvijestio najveći slovenski trgovački lanac putem burze, a odluku bi trebala potvrditi skupština kompanije koja se održava 5. lipnja.

Weber je u nadzornom tijelu Mercatora od lipnja prošle godine, dok je Bošnjak u Nadzorni odbor ušao u lipnju 2017. Nije riječ ni o kakvoj smjeni, već se može čuti da dvojac izlazi iz nadzornog tijela zbog koncentracije na izvršnim funkcijama koje obnašaju u koncernu. U NO-u Mercatora i dalje ostaju Fabris Peruško kao njegov predsjednik, predstavnici vlasnika Matej Lahovnik, Ivica Mudrinić i Sergei Volk, dok su predstavnici zaposlenih u nadzornom odboru Matjaž Grošelj, Vesna Stojanović i Jože Lavrenčič.

Pred Mercatorom je i dalje postupak pridruživanja Fortenova grupi. Iako je postignut dogovor po kojem će se i Mercator uključiti u sustav prenošenjem dionica kompanije na novi koncern, izvršenje dogovora ovisi o slovenskoj državnoj politici. Naime, s odlukom se moraju složiti Mercatorove banke vjerovnice, kojima tvrtka duguje 650 milijuna eura.

Suglasnost bi trebali dati i slovenski regulatori, agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i organ koji se bavi zaštitom manjinskih dioničara. Do ožujka Nova Ljubljanska banka (NLB) i izvozna banka SID nisu formalno odobrile taj potez iako su se dioničari kompanije, uključujući i Sberbank koji ima 18,53 posto tvrtke, složili da treba prenijeti udio na Fortenova grupu.

Slovenska Vlada ne skriva, naime, da i nakon prijenosa vlasništva na Fortenovu želi u upravi Mercatora i dalje imati svog predstavnika bez obzira na to što je provedena nagodba vjerovnika i što su novi vlasnici preuzeli koncern. Slovenci to obrazlažu važnošću Mercatora za gospodarstvo u kontekstu velikog broja zaposlenika i kooperanata te činjenice da ostvaruje oko milijardu eura prihoda godišnje, ali teško je vjerovati da će privatni vlasnici na čelu kompanije imati državnog povjerenika na dugi rok.

Novi Agrokor počeo poslovati od 1.travnja pod imenom Fortenova grupa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije