Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HGK i AIK

Ipak ide nabolje no još su uvijek bolje Češka, Slovačka i Mađarska

16.01.2015., Zagreb - Konferencija za medije povodom ostvarivanja znacajnih izvoznih rezultata drvopreradjivackog sektora. Damir Novinic.
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
04.02.2015.
u 16:25

HGK i AIK osvrnuli se na izvješće "Doing Business" Svjetske banke

Kako bi omogućili objavljivanje točnih podataka, ukazali što još moramo ispraviti, a što je unaprijeđeno poslovnom klimom, HGK i Agencija za investicije organizirali su zajedničku konferenciju, kojoj je cilj otvoriti bolji komunikacijski kanal Vlade i onih koji ocjenjuju poslovnu klimu, a na temelju čijih smo anketa rangirani u izvješću "Doing Business" Svjetske banke.

Komunikacijski kanal

U tim anketama, koje mogu ispuniti svi koji žele i u kojima po vlastitu iskustvu ili saznanju odgovaraju na pitanja na zadani slučaj, zbog različitih iskustava i ponekad nedovoljnih saznanja o izmjenama ili novim zakonima događaju se pogreške. Primjerice, u posljednjem izvješću stoji podatak da su članarine Komore povećane, a smanjene su.

– Zbog takvih pogrešaka, i još niza drugih zbog kojih se neki poduzetnici čude zašto smo predstavljeni lošije nego što je stvarna situacija, želimo poboljšati komunikacijski kanal. Jer se tako stvara dodatna psihološka barijera investitorima i partnerima iz inozemstva. Ako ispada da ste gori nego što jeste, naravno da ljudi nisu zainteresirani raditi s vama – kazao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove Domagoj Juričić. Ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić (na slici) istaknuo je kako su trajanje sudskih postupaka i česte promjene porezne politike najčešći prigovor investitora. Podsjetio je da je Hrvatska u deset godina u izvješću "Doing Business" rasla za 53 mjesta, prošle godine za 25 mjesta, pa je očito da promjena ima.

Bolji od susjeda

– Nije sve riješeno, ali treba reći da neke stvari jesu, a to su primijetili i Svjetska banka i ulagači. U odnosu na susjede, lani smo napravili značajan odmak, rekao je, ali još su od nas bolje Mađarska, Slovačka i Češka. Juričić poručuje da poslovnu klimu u Hrvatskoj treba poboljšavati, da porezna politika mora biti konzistentna, a poslovno okruženje predvidivo.

– Napravili smo određene napretke u registraciji poduzeća, izdavanju dozvola, ali ima još mnogo drugih kriterija koje treba poboljšati – kazao je Juričić.

>> Hrvatska 65. među 189 zemalja po konkurentnosti, uz bok Omanu i Moldaviji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije