Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje investicijske klime

Ulagači mrze promjenu pravila dok igra traje

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
02.02.2018.
u 08:21

Najveće su prepreke pravna nesigurnost, birokracija, korupcija i kriminal, a muči ih i platni moral i izostanak svijesti o kvaliteti

Prošla je godina bila godina održivijeg razvoja. No, unatoč napretku, pravna i investicijska nesigurnost teme su o kojima dosta slušamo od naših klijenata.

Nepredvidivost pravnih promjena, to je ono što investitori mrze, promjene pravila igre dok je ona u tijeku – istaknuo je na jučerašnjem predstavljanju rezultata istraživanja ABC-indikator predsjednik uprave Erste & Steiermärkische Bank Christoph Schöfböck.

Osjete se poboljšanja

Trgovinski odjel austrijskog veleposlanstva, Advantage Austria, drugu je godinu zaredom napravio online istraživanje investicijskog raspoloženja među austrijskim tvrtkama na 25 ključnih izvoznih tržišta, između ostalog i na hrvatskom. Rezultati ankete pokazali su da manje od pola investitora daje pozitivnu ocjenu očekivanjima gospodarske klime u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci (njih 46%), a lani ih se tako izjasnilo 55%. U 2017. ih je stagnaciju gospodarske klime očekivalo 31%, sada očekuje 46%. No smanjio se udio onih koji očekuju pogoršanje: s 13% na 8%, a iako su očekivanja za 2018. lošija nego lani, u usporedbi sa Slovenijom, Srbijom i BiH, ipak su ocijenjena najpozitivnijima. Ta se očekivanja odnose na ukupni prihod, stanje narudžbi, iskorištenost kapaciteta, broj zaposlenih i investicijski volumen. Kad su investicije posrijedi, Srbija najbolje prolazi, pa su ondje investicijska očekivanja puno pozitivnija nego kod nas. Kao najveće prepreke ulagači navode pravnu nesigurnost o kojoj je govorio i Schöfböck, birokraciju te korupciju i kriminal.

– Pravni je sustav spor, treba unaprijediti i kvalitetu zakona i njihovu primjenu, reducirati birokraciju i raditi na predvidljivosti gospodarske politike, a korupcija je još bitna tema – otvoren je čelnik Erste banke u kojoj se, kaže, još od prošle godine osjete znakovi gospodarskog oporavka. Kao banka koja dosta radi s malim i srednjim tvrtkama bilježe povećanje interesa, imali su 20% više plasmana u tom segmentu u odnosu na 2016. No, poručuje da još čekaju reforme, ponajprije u zemljišnim knjigama, upisu vlasništva, mirovinskom i zdravstvenom sustavu – onome što smatra općim okvirom investicijskoj klimi. Tržišne teme koje ih muče su platni moral, svijest o kvaliteti i raspoloživost kvalificirane radne snage.

Polovica iz uslužnog sektora

– U Hrvatskoj je posljednjih pet godina problem nezaposlenost, no sad je veći problem naći kvalificirani kadar. Ali to je problem i u nekim drugim zemljama, u Slovačkoj je jedan veliki investitor rekao da mora premjestiti proizvodnju jer ne može naći kvalificirane radnike – kaže Schöfböck, predstavnik sektora financijskih usluga. Od 98 austrijskih tvrtki koliko ih je sudjelovalo u istraživanju od ukupno 500-tinjak, polovica ih dolazi iz uslužnog sektora, 34% su distributeri austrijskih proizvoda i usluga, a 16% ih se bavi proizvodnjom u Hrvatskoj.

Komentara 2

PU
Pukovnik
08:50 02.02.2018.

Godinama i godinama slušamo istu priču a ništa se ne mijenja. Ova situacija pogoduje određenim krugovima moći za to je to tako.

KI
kinez14
12:33 03.02.2018.

Ako mrze neka niti ne dolaze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije