Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o financijskom izvještaju

Institut za javne financije: U HTZ-u slabo planiraju

turisti
Foto: Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL
18.05.2015.
u 16:45

U financijskom izvještaju Hrvatske turističke zajednice za 2014. manjka detaljan pregled prihoda i rashoda, nema ni podatka o promjenama broja zaposlenih, a nisu objašnjeni niti razlozi zapošljavanja novih ljudi, upozorava analitičar Ante Bajo

Financijski izvještaj Hrvatske turističke zajednice za prošlu godinu zapravo to i nije, prije se radi o nepotpunom godišnjem izvještaju o poslovanju. Iz materijala predočenih trima saborskim odborima nemoguće je zaključiti ni kakvo je financijsko poslovanje bilo, a kamoli je li bilo uspješno. Ove nimalo laskave ocjene stoje u osvrtu Instituta za javne financije s potpisom analitičara Ante Baje.

Konstatira se kako u HTZ-ovu izvješću, kojem manjka detaljan pregled prihoda i rashoda, nema ni podatka o promjenama broja zaposlenih, a nisu objašnjeni niti razlozi zapošljavanja novih ljudi. Oči analitičarima bode i odstupanje od planova. Naime, od 2012. naovamo proračun HTZ-a u stalnom je višku. Lani su, recimo, prihodi iznosili 351 milijun i čak 80 milijuna kuna više od rashoda. U 2013. višak je iznosio gotovo 92 milijuna, a u 2012. 47,7 milijuna, pa u Institutu za javne financije zaključuju da u HTZ-u slabo planiraju. 

Na nižim razinama sustava, koji čini gotovo 300 turističkih zajednica s godišnjim prihodom od oko 780 milijuna kuna, pak, uočeni su ozbiljni strukturni problemi. Poslovna događanja se ne bilježe na propisan način, ne vodi se evidencija o broju članova, u poslovnim knjigama i financijskim izvještajima nema dijela imovine, a nije uspostavljen ni učinkovit mehanizam naplate boravišne pristojbe. Zbog svega analitičari Instituta za javne financije zaključuju da nije moguće utvrditi koliko Hrvatska turistička zajednica zapravo doprinosi turizmu i utječe na njegove financijske rezultate.

Iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice na sve odgovaraju da je financijsko izvješće za 2014. u potpunosti izrađeno u skladu sa Zakonom o turističkim zajednicama. Ono, kaže se u odgovoru, prati postavke godišnjeg programa rada prema kojem je prijenos sredstava u sljedeće razdoblje sastavni dio rashodovne strane. Usvajanjem, pak, programa rada za 2015., unaprijed je isplaniran utrošak prenesenih 71 milijun kuna.  

- Što se tiče komentara da nedostaje Godišnje financijsko izvješće sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, obavještavamo da Hrvatska turistička zajednica u potpunosti primjenjuje Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija te je izradila financijske izvještaje temeljem Pravilnika o izvještavanju u neprofitnom računovodstvu i Registru neprofitnih organizacija - podvlače iz HTZ-a.

>> HTZ: U prva četiri mjeseca ostvaren porast u dolascima od 8 posto

>> Darko Lorencin: Rast od 20 posto izvrstan je rezultat

>> Milanoviću, državna se potrošnja može srezati za 6 milijardi

Komentara 1

CV
CENZURIRANO_VL
17:04 18.05.2015.

HTZ, e da se je tamo zaposliti... više nemaš brige do kraja života, ni brige nit pameti. Šteta šta se radna mjesta nasljeđuju po rodbini i prijateljima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije