Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobra godina za naftaše

Ini rasli prihodi, a MOL imao najveću zaradu od 2011.

INA
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
24.02.2019.
u 10:55

Rast cijene crnog zlata poboljšao poslovanje kompanija sektora

Za MOL-om i Inom dobra je poslovna godina u kojoj su kompanije profitirale od oporavka cijena sirove nafte na stranim tržištima. Lani je Ina prihode povećala za dvadesetak posto, na 23,3 milijarde kuna, a na temelju tih prihoda imala je i gotovo 1,2 milijarde kuna neto dobiti, što je blagi pad u odnosu na godinu prije. MOL je istodobno ostvario najbolju EBITDA od 2011. godine, a iznosila je oko 2,7 milijardi dolara. Neto dobit mađarske naftne kompanije dosegnula je 1,1 milijardu dolara.

Obje su kompanije u svojim izvještajima naglasile dobre rezultate upstreama, ali Ina je u tom dijelu imala znatno skromnije performanse od MOL-a. Naime, MOL je lani povećao doprinos upstreama za 49 posto, dijelom zbog rasta cijena plina i nafte, ali i zbog proizvodnje nafte visoke marže iz polja Catcher u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ina je, pak, u upstreamu imala oko tri milijarde kuna operativne dobiti, čime je rezultat poboljšan za 22 posto, ali to je posljedica viših cijena nafte. Ina je, podsjetimo, tijekom godine kupila udjele ENI-ja u podmorskim plinskim poljima na sjevernom Jadranu.

– To preuzimanje pokazuje fokus na ulaganja u kojima se može postići povrat. Ipak, razdoblje povoljnog vanjskog okruženja za istraživanje i proizvodnju nafte i plina ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo. Prirodni pad proizvodnje ostaje izazov zbog zrelosti Ininih resursa proizvodnje nafte i plina, međutim u tijeku su brojni projekti usmjereni na rješavanje tog pitanja – naglasio je predsjednik uprave domaće naftne kompanije Sándor Fasimon. I dok je u području istraživanja sve u najboljem redu, rafinerijsko poslovanje i dalje zaostaje.

Ina je istaknula da su rafinerije i dalje u gubicima, premda se ne definira o kolikim je dubiozama riječ. Fasimon je naglasio da se unatoč tome većina ulaganja u kompaniji plasira u rafinerijski biznis, preciznije u projekt Spliter propan-propilen u Rijeci i na druge rafinerijske razvojne projekte. U poslovnim rezultatima Ine zanimljivi su i podaci o kapitalnim ulaganjima koja su se povećala 30 posto, na 1,8 milijardi kuna. Omjer duga i kapitala Ine ostao je na niskoj razini od 12,2 posto, dok je neto dug na kraju godine samo 1,6 milijardi kuna. MOL pak u rafinerijskom poslovanju ima zaradu koja je pala 16 posto u odnosu na godinu prije, ali prije svega zbog znatnog smanjenja petrokemijskih marži, a tek poslije zbog smanjenog obujma prerade.

– Ove godine očekujemo EBITDA od približno 2,3 milijarde dolara, pod pretpostavkom konzervativnijeg okruženja u djelatnosti downstreama i brent cijene barela sirove nafte od otprilike 60 dolara. To će nam osigurati dovoljan novčani tijek da pokrijemo čak i povećanje ulaganja u naše glavne projekte transformacije – poručio je predsjednik uprave MOL-a Zolt Hernadi.

>> Evo kako će se u Hrvatskoj plaćati cestarina

Ključne riječi

Komentara 3

HR
Hrvatinic
11:19 24.02.2019.

Za Hrvate to znaci ...prosla baka s kolacima....

MA
mantheman
12:51 24.02.2019.

Tako je, mi radimo a Mađari pokupe vrhnje tako nm i treba isto i sa plivom i ht-om i jos puno firmi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije