Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pametni gradovi

Informacije su ključ uspjeha u Glasgowu

George Gillespie i Gary Walker
Matija Habljak/PIXSELL
20.11.2017.
u 14:34

Glasgow je pokazao da ljudima treba prije svega pružiti mogućnost edukacije o aktualnim tehnologijama, a onda ih pozvati na korištenje

Kako je Glasgow postao br. 1. u pametnim tehnologijama na konferenciji Pametni gradovi Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista otkrili su izvršni direktor za razvoj, energetiku i zaštitu okoliša Glasgowa George Gillespie i voditelj sektora za istraživanje i Future City Glasgow Gary Walker.

U tom su najvećem škotskom gradu posebno ponosni, istaknuli su Gillespie i Walker, na Gradski operativni centar – najsuvremeniji integrirani sustavu upravljanja prometom i javnom sigurnošću koji može pružiti pravovaljanu informaciju i reagirati u skladu s potrebama različitih situacija u bilo kojem dijelu grada. Do sada je u taj proces britanska vlada uložila oko 24 milijuna eura, no svaka se pametna investicija bez sumnje vraća višestruko, napominju.

Na pitanje što bi ipak izdvojili kao najvažnije u konceptu pametnih gradova, gotovo se jednoglasno slažu da bi to bili podaci jer ih njih onda proizlaze i sve buduće uštede, poboljšanja i napredak. “Podaci koji se generiraju putem pametnih tehnologija su ključni su za svaku sljedeću odluku”, potvrdio je Gillespie. Isti ti podaci korisni su u nebrojenim situacija pri čemu je, recimo, smanjenje potrošnje energije u grad tek jedan njen element. “Što više podataka dobivamo, to su odluke i sljedeća rješenja koja se na osnovu njih kreiraju tim bolja. Također, platforme na kojima se podaci objedinjuju s ciljem kvalitetnije informiranosti građana omogućavaju da oni grad u kojem žive smatraju transparentnim, što je pak posebice važno kada govorimo o financijama”, složio se i Walker.

George Gillespie i Gary Walker
1/72

U Glasgowu je u suradnji s Integrated Environmental Solutions izrađen je gradski energetski model grada Glasgowa koji će u 2D i 3D formatu prikazati potrošnju energije stanovnika i tvrtki diljem Glasgowa. Nema pametnog grada bez pametne rasvjete, pa su u Glasgowu uveli inteligentnu i štedljivu LED inačicu javne rasvjete, a razmišljaju o dodavanju senzora što će omogućiti i bolju kontrolu razine svjetlosti u skladu s vremenskim uvjetima.    

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije