Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Inflacija u siječnju 1,1 posto, očekuju se inflatorni pritisci

struja
Arhiva VL
22.02.2010.
u 14:29

U idućem razdoblju očekuje se da će najavljeni rast cijena električne energije utjecati na intenziviranje inflatornih pritisaka. Naime, izravan utjecaj povećanja cijena električne energije osjetit će se u razmjerno snažnom porastu troškova za stanovanje i komunalnih usluga koje u košarici potrošačkih cijena sudjeluju s oko 15%.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u siječnju je ponovno usporen trend rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini. Tako je stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena u siječnju iznosila 1,1% u usporedbi s istim mjesecom 2009. Manji rast nego u prosincu posljedica je baznog učinka. Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, kategorija alkoholna pića i duhan zabilježila je najviši godišnji rast cijena (8,5%) i to prije svega zbog rasta cijene duhana od 11,9%, a slijedi kategorija stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva (5,2%).

U potonjoj kategoriji treba istaknuti rast cijena plina od 18,7% i tekućih goriva od 19,2% u odnosu na siječanj 2009. Snažan rast cijena tekućih goriva posljedica je izuzetno niskih cijena sirove nafte u siječnju 2009. zbog čega je cijena tekućih goriva u Hrvatskoj u siječnju prošle godine bila između jedne  i dvije kune manja nego u siječnju ove godine.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u usporedbi s prosincem prosječno su porasle 0,5%. Očekivano, najviši doprinos je došao od rasta cijena u kategoriji stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva (2,8%). Jedina kategorija koja je na mjesečnoj razini ostvarila pad cijena je odjeća i obuća, i to za 7,1%, što je posljedica uobičajenih sezonskih sniženja.

- Zbog smanjenja osobne potrošnje uzrokovanog smanjenjem raspoloživog dohotka stanovništva, povećanje stope PDV-a i uvođenje trošarina još nije uzrokovalo snažniji rast inflatornih pritisaka. Naime, porezna opterećenja nisu se prevalila na krajnjeg potrošača budući da ionako smanjena potražnja stvara pritiske u smjeru pada cijena - kažu analitičari Raiffeisen Consultinga. 

U idućem razdoblju očekuju da će najavljeni rast cijena električne energije utjecati na intenziviranje inflatornih pritisaka. Naime, izravan utjecaj povećanja cijena električne  energije osjetit će se u razmjerno snažnom porastu troškova za stanovanje i komunalnih usluga koje u košarici potrošačkih cijena sudjeluju s oko 15%. Nadalje, moguće je očekivati poskupljenje drugih dobara i usluga za osobnu potrošnju kao reakcija na povećane ulazne troškove.

Općenito su najosjetljiviji sektori na povećanje cijena energije su prijevoz, skladištenje i veze, hoteli i restorani, rudarstvo i vađenje te prerađivačka industrija. Međutim, treba napomenuti da je najavljeno poskupljenje očekivano s obzirom na to da je sirovina za proizvodnju električne energije u Hrvatskoj u velikoj mjeri plin čije je poskupljene utjecalo i na posljednju odluku o povećanju cijene energije.

Osim toga, administrativno određene cijene (poput električne energije) u RH moraju se u procesu približavanja EU prilagoditi tržišnim uvjetima što znači neminovno rast cijena budući da je cijena energije u Hrvatskoj znatno niža u usporedbi s prosjekom EU.

Komentara 4

AS
aswer
15:08 22.02.2010.

Uvijek je se udaralo po narodu a tako ce uvijek i ostati

OB
-obrisani-
15:23 22.02.2010.

Već godinama ekonomski fakulteti u zemlji ne mogu odoljeti pritisku upisa studenata. Premalo mjesta, a previše kandidata pa se otvaraju razna privatna veleučilišta tipa Vern i slični. Školuju li se oni samo zato kako bi se zapošljavali u državnoj upravi da bi fakultetski obrazovani mogli spremati nove načine oduzimanja dohotka, prihoda od ljudi, ili za kreativna rješenja na dobrobit zajednice? Pitanje je naravno, retoričko, suvišno. Odgovor nam je svakodnevlje.

DM
Dan_Marinovic
16:11 22.02.2010.

vjerujem da nece biti divljanja cijena, ako je vlada uspjela kroz cijelu ovu krizu cijene odrzati stabilnima i to unatoc vecem pdvea nebi ni sad trebalo biti vecih promjena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije