Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Industrijska proizvodnja u prosincu pala 5,8 posto

proizvodnja
Foto: Podravka
22.01.2010.
u 10:25

Pad industrijske proizvodnje ipak je usporio s obzirom na bazni efket te oporavak inozemne potražnje. No pravi oporavak analitičari RBA očekuju tek u drugoj polovici godine.

Prema posljednjim objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, petnaesti mjesec zaredom nastavljen je pad industrijske proizvodnje. U prosincu je tako obujam industrijske proizvodnje bio niži 5,8% u odnosu na isti mjesec 2008. godine.

- Kao što smo i očekivali, došlo je do usporavanja pada industrijske proizvodnje na što je utjecao bazni efekt odnosno činjenica da je u istom razdoblju lani industrijska proizvodnja zabilježila pad (1,5%) te oporavak inozemne potražnje. Na takva kretanja upućivao je i pad zaliha industrijskih proizvoda proteklih mjeseci - kažu analitičari RBA.

Kumulativno gledano, obujam industrijske proizvodnje niži je u odnosu na 2008. za relativno visokih 9,2% te zorno odražava kretanja u realnom sektoru te činjenicu da inozemna potražnja u 2009. ipak nije bila dovoljna da potakne oporavak ovog segmenta gospodarstva i pokrene investicijski ciklus. Nadalje, održivi rast i razvoj te konkurentnost industrijske proizvodnje u budućnosti će se morati temeljiti na provedenim reformama, koje će zasigurno biti teške pa i dugotrajne, ali su isto tako i nužne.

Promatrano prema GIG-u, pad industrijske proizvodnje zabilježen je u svim segmentima, pri čemu je najveći godišnji pad u prosincu zabilježen kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju (7,6%) te kapitalnih proizvoda (6,1%). Proizvodnja intermedijarnih proizvoda u odnosu na prosinac 2008. pala je 5,4%, trajnih proizvoda za široku potrošnju 4,6%, a najmanje je pala industrijska proizvodnja u sektoru energije (1,1%). Kumulativno u dvanaest mjeseci 2009. jedino je sektor energije zabilježio blagi rast na godišnjoj razini (1,9%).

Prema NKD-u najvažnija djelatnost, s obzirom na udio u ukupnoj proizvodnji (gotovo 85%), prerađivačka industrija zabilježila je pad od 5,8% u prosincu te 10,6% kumulativno u 2009. Jedine djelatnosti koje su u 2009. bilježile rast obujma proizvodnje, izbjegavajući tako snažan pad gospodarske aktivnosti, jesu proizvodnja papira i proizvoda od papira (12,8%), popravak i instaliranje strojeva i opreme (8,3%) te proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (8,3%).

- Početak oporavka u industrijskoj proizvodnji očekujemo tek u drugoj polovici 2010. godini budući da bi se negativne stope rasta odnosno pad mogli nastaviti i u prva dva tromjesečja - zaključuju analitičari RBA.

Komentara 1

Avatar vaksalainen
vaksalainen
10:55 22.01.2010.

e ovo je pravi shit... kada ti pada proizvodnja... i ako se to ne promijeni - nadrljali smo gadno... jer ako nema proizvodnje, nema love. A ako nema love, nas becar Suker ce opet uzeti par kredita... i sve do jednom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije