Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Industrijska proizvodnja pala za 1,7 posto

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
30.12.2017.
u 15:28

U 2017. proizvodnja će rasti dva posto, a to znači da ćemo 2008. dosegnuti 2022.

U studenom je zabilježen prvi međugodišnji pad industrijske proizvodnje nakon duljeg razdoblja.

Naime industrijska je proizvodnja bila za 1,7 posto manja nego u studenom 2016. godine, ali kako podsjeća Zvonimir Savić, analitičar Hrvatske gospodarske komore, posljedica negativnog rezultata leži i u činjenici da je studeni prošle godine bio mjesec u kojem je zabilježena najviša razina industrijske proizvodnje u tom mjesecu još od 2009. godine pa je baza bila visoka. U studenom je pala proizvodnja u sektoru opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, ali i prerađivačke industrija.

Ako se u uspoređuje jedanaest mjeseci godine, onda bilježimo stabilan, ali relativno spori rast industrijske proizvodnje za 2,3 posto u odnosu na prvih jedanaest mjeseci godine ranije. Da je rast spor dokazuje statistika po kojoj smo u prosjeku i dalje za gotovo 10 posto u minusu u odnosu na volumen proizvodnje prije krize, odnosno u 2008. godini.

– Na razini cijele 2017. godine, očekujemo da će industrijska proizvodnja biti oko 2 posto veća u odnosu na prošlu godinu. Ako bi se zadržala očekivana dinamika rasta od dva posto, tek bi 2022. godine razina industrijske proizvodnje prestigla onu iz 2008. godine – poručio je Savić i upozorio da se gospodarstvo mora ubrzati. Istovremeno naši konkurenti trče brzo pa je tako po Eurostatu industrijska je proizvodnja u listopadu ove godine na razini EU bila 4,2 posto veća, ali tu smo držali korak jer smo rasli 4,3 posto u istom mjesecu, međutim industrijska proizvodnja u EU više-manje se oporavila pa je tek 1,8 posto niža nego je bila prije krize. Iako se bilježi stabilan rast industrijske proizvodnje nema značajnog povećanja zaposlenosti u tom dijelu gospodarstva. U odnosu na prvih jedanaest mjeseci 2016. zaposlenost u industriji rasla je svega 0,6 posto. Najveći rast zaposlenosti zabilježen je u duhanskoj industriji koja je pojačala broj zaposlenih za 7,7 posto, a najveći pad zaposlenih imali su nafta i rudarstvo.

Pogledajte galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

1/10

Komentara 9

TO
tolitol
12:07 02.01.2018.

Industrijska proizvodnja? Ovdje neznalice nariču, neki bed.aci čak spominju "reforme SDP-a" (koje su nam čitav BDP smanjile za 10 posto!) a nitko da se zapita koliki je udio te iste industrijske proizvodnje u BDP-u. Čak i da raste 10 posto, ništa to ne znači. Treba smanjiti poreze (za to nisu ni HDZ ni SDP) i učiniti Hrvatsku konkurentnom. To je problem, a ne naricanje oko ovog ili onog postotka gotovo nebitne komponente BDP-a.

DI
Diesel
16:50 30.12.2017.

Jos je i dobro dok ima jeftinih kredita.

MU
mulag
06:12 31.12.2017.

a ko ce vratit sve one koji su otisli trbuhom za kruhom, idioti glupi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije