Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ELEKTRIČNA ENERGIJA

INA u Sisku planira solarnu elektranu

Rafinerija Sisak
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/6
06.05.2019.
u 15:17

Dio proizvedene električne energije koristit će INA za vlastite pogone, no uglavnom će proizvedenu struju isporučivati HEP-u.

INA d.d. planira u prostoru sisačke Rafinerije nafte izgraditi solarnu elektranu snage dva do tri MW, vidljivo je to iz zahtjeva za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš koji je objavljen na internetskoj stranici Ministarstva zaštite okoliša.

Nakon najave pokretanja proizvodnje bitumena što bi se trebalo ostvariti 2021. uz investiciju od nekoliko desetaka milijuna kuna, ovo je drugi najavljen novi projekt u sisačkoj rafineriji, a nakon poslovne odluke o prestanku osnovne prerade nafte u sisačkom postrojenju i njenog pretvaranja u budući logistički i tehnološki centar.

No dok se bitumen ranije u Sisku proizvodio, te je ne tako davno proizvodnja ugašena, dotle je proizvodnja električne energije u rafineriji nafte u Sisku novost. 

Kako se ističe u popratnom elaboratu kojeg je za INA-u izgradio Dvocut Ecro fotonaponski moduli planiraju se postaviti na površini od 33.000 kvadratnih metara zemljišta, a koje je trenutačno uglavnom slobodno od građevina ili će postojeći objekti biti uklonjeni prije gradnje elektrane. Namjera je investitora da to bude neintegrirana fotonaponska elektrana s mogućnošću da se fotonaponski moduli postave i na krovove poslovnih građevina Rafinerije nafte Sisak. Dio proizvedene električne energije koristit će INA za vlastite pogone, no uglavnom će proizvedenu struju isporučivati HEP-u

Obzirom je ovo tek elaborat s detaljima njenog mogućeg utjecaja na okoliš, rokovi izgradnje kao i sama vrijednost investicije nije navedena. 

Komentara 1

WE
westsouth
19:26 06.05.2019.

ajd da vidimo i to

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije