Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nepovoljna kretanja'

Ina iskazala 1,5 milijardi gubitka, Linić šalje kontrolu

INA
Foto: Robert Anić/PIXSELL
14.02.2014.
u 20:36

Gubitak iz osnovne djelatnosti iznosio je 1,57 milijardi kuna, a dobit iz osnovne djelatnosti iz jednokratnih stavki 799 milijuna kuna.

Ina Grupa je u 2013. godini zabilježila neto gubitak od 1,5 milijardi kuna, dok je neto dobit u 2012. godini iznosila 681 milijun kuna, piše u financijskom izvještaju koje je objavljeno na internetskim stranicama Zagrebačke burze.

Gubitak iz osnovne djelatnosti iznosio je 1,57 milijardi kuna, a dobit iz osnovne djelatnosti iz jednokratnih stavki 799 milijuna kuna. Neto dobitak bez jednokratnih stavki iznosio je 953 milijuna kuna.

"U 2013. EBITDA INA Grupe iznosila je 3,7 milijardi kuna, što je pad od 20% u odnosu na 2012. Padu EBITDA uvelike je pridonio pad proizvodnje ugljikovodika na domaćim poljima u segmentu Istraživanja i proizvodnje, s obzirom na to da je poslovanje okarakterizirao prirodni pad proizvodnje i lagano smanjenje ostvarene cijene ugljikovodika sa 3% nižom cijenom nafte", pišu iz Ine.

Kako se neslužbeno može doznati, Porezna uprava, u sklopu nadzora koji već obavlja nad Inom, pročešljat će i dokumente za 2013. Kompanija je imala neto prihod od prodaje od 27,4 milijarde kuna, dobit prije kamata, poreza, amortizacije i tečajnih razlika 3,7 milijardi kuna, dok su kapitalna ulaganja prošle godine bila veća od dvije milijarde kuna, što je porast od 57 posto u odnosu na godinu prije.

– Najveći dio ulaganja odnosio se lani na hrvatsko tržište, uglavnom segmente istraživanja i proizvodnje, primjerice istražne i razradne bušačke aktivnosti u podmorju, istražna bušenja u panonskom bazenu, projekt EOR, remont postrojenja u Rafineriji nafte Rijeka i modernizaciju benzinskih postaja. Tvrtka ove godine planira povećati proizvodnju iz postojećih polja i krenuti u nove projekte u inozemstvu – najavio je Zoltan Aldott, predsjednik uprave Ine. Vjeruje da će javni natječaj za istraživanje nafte i plina u Jadranu biti objavljen nakon travnja, a ovisno o veličini blokova i ekonomskim uvjetima, Ina bi sudjelovala na natječaju, vjerojatno s partnerima, rekao je Aldott.

Povećali kapitalna ulaganja za 57 posto

"Operativna dobit bez jednokratnih stavki smanjila se u većoj mjeri od EBITDA bez jednokratnih stavki, kao rezultat primjene linearne amortizacija dugotrajne imovine u Siriji u 2013., što je povrh netom navedenih čimbenika dodatno utjecalo na EBIT", pišu iz Ine i dodaju da se omjer duga i kapitala smanjio sa 31 posto na 27 posto, "a neto dug u iznosu od 4,7 milijardi kuna za 29 posto u odnosu na 31. prosinca 2012.", pišu iz Ine te dodaju kako su neto financijski rashodi "također smanjeni u 2013. u iznosu od 246 milijuna kuna, u odnosu na 292 milijuna kuna u 2012."

Iz tvrtke ističu da su kapitalna ulaganja u prošloj godini povećali za 57 posto i ona su iznosila 2 milijarde kuna, pri čemu preko 80 posto otpada na domaće projekte. "Postoji veći broj aktivnih projekata s ciljem ublažavanja prirodnog pada proizvodnja, uključujući i nastavak projekta EOR-u Ivanić-Žutica i projekt Međimurje, čime razina domaćih ulaganja raste na 1,6 milijardi kuna", pišu iz Ine.

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Povećali smo ulaganja za gotovo 60%

Predsjednik Uprave INE Zoltan Aldott ovako je komentirao rezultate: "Godina 2013. za Inu je bila teška godina s obzirom na negativna gospodarska kretanja i nepovoljna kretanja potražnje na ključnim tržištima (Hrvatska, BiH, Slovenija), dok se situacija u Siriji također kretala u negativnom smjeru. Unatoč tome, s ciljem osiguranja održivosti svih naših segmenata, fokusirali smo se na ulaganja za buduća razdoblja, nastavili smo s internim poboljšanjima učinkovitosti te dodatno unaprijedili sigurnost našeg poslovanja.

Povećali smo ulaganja za gotovo 60% na razinu više od 2 milijarde kuna (od čega je 83% uloženo u Hrvatskoj), pri čemu su glavni prioriteti bili istražne i razradne bušačke aktivnosti u podmorju, istražna bušenja u Panonskom bazenu, naš ključni EOR projekt, remont postrojenja u Rafineriji nafte Rijeka te intenzivan program modernizacije Trgovine na malo. Rezultati navedenih aktivnosti očituju se u značajnom usporavanja stope pada proizvodnje na naftnim poljima na kopnu, povećanju tržišnog udjela motornih goriva na domaćem tržištu, kao i bitno nižoj vlastitoj potrošnji i gubicima u rafinerijama.

Dobit iz osnovne djelatnosti smanjena za 1504 milijuna kuna

Primijenili smo proaktivan pristup prema izvoznim tržištima ostvarivši solidan rast izvoza prema susjednim zemljama. Poboljšanja su također vidljiva i u segmentu maloprodaje gdje je nastavak programa modernizacije (obuhvaćajući 30 benzinskih postaja u 2013., čime se broj potpuno moderniziranih benzinskih postaja popeo na 160, što je daleko više od bilo kojeg konkurenta u zemlji) podigao kvalitetu i poboljšao percepciju potrošača o našim uslugama. Pokrenuli smo i pilot projekt uključivanja poduzetnika u poslovanje naših benzinskih postaja, model koji je vrlo zastupljen u industriji, s ciljem postizanja konkurentnih operativnih troškova i najviše razine kvalitete usluge.

U svojem svakodnevnom poslovanju INA je pokazala sposobnost da uvijek bude jedan korak ispred postižući značajan napredak na području zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša, ostvarujući referentne vrijednosti usporedivih europskih kompanija. Na financijske rezultate prošle godine velikim su dijelom utjecali vanjski i izvanredni faktori. Konstantno prateći stanje u Siriji izvršili smo ispravak vrijednosti sirijske imovine uzimajući u obzir produžene političke i sigurnosne rizike. Spomenuto umanjenje primijenjeno je kako bi se osiguralo fer vrednovanje imovine u Siriji, čime je dobit iz osnovne djelatnosti smanjena za 1.504 milijuna kuna. Međutim, spomenuto umanjenje nije imalo direktan utjecaj na tijek novca. S obzirom na ostvarene gubitke i općenito nepovoljna kretanja europskog rafinerijskog okruženja, umanjili smo vrijednost imovine rafinerija i marketinga za 738 milijuna kuna. Retrogradni porezi vezani za vlastitu potrošnju rafinerija koji su doneseni od strane Porezne Uprave RH, dodatno su opteretili rezultat za 220 milijuna kuna.

>>Vrdoljak: Vlada nije rekla da će prodavati svoje dionice Ine

>>Seizmička snimanja Jadrana mogla bi postati nova afera

Komentara 12

VE
verakruz
11:51 14.02.2014.

Ovo su teške laži. Novci su pokradeni i prebačeni u Mađarsku. Što čekaju DORH, USKOK i financijska policija??? I najvećem naivčini je jasno da je ovo teška krađa. Gdje su hrvatski člaqnovi uprave i nadzornog odbora? Gdje je Vlada RH ???

EU
eurobanana
12:14 14.02.2014.

nesto sam htjeo reci pa ta Ina je krava muzara vladajucima bila od 1959 g Pitajte Vanju Spiljaka kako se obogatio ili Dioki (Jezica) da nije bilo INE..bili bi bogeci Bistricki Drzavne firme su placka stoljeca ,,a narod to gledaa narod to gleda i suti

FT
ftahi
21:15 14.02.2014.

Koji smisao imaju komentari,? "nikakav"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije