Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvo tromjesečje

Ina: Ostvareni prihodi od 3,7 milijardi kuna, ali zabilježen pad neto dobiti na tek milijun kuna

Zoltán Áldott na predstavljanju rezultata
Foto: Robert Anic/PIXSELL
30.04.2018.
u 10:23

Ina je prikazala negativan rezultat rafinerija i marketinga, odnosno gubitak od 145 milijuna kuna za što krivi niske marže

U prvom tromjesečju tekuće godine naftna kompanija Ina zabilježila je pad prihoda i drastičan pad dobiti u odnosu na isti period lani.

Naime, Ina grupa ostvarila je prihode od 3,7 milijardi kuna, što je pad od tri posto u odnosu na prva tri mjeseca 2017., ali je neto dobit srozana sa 199 milijuna kuna ostvarenih u 2017. na svega milijun kuna u 2018. Iz Ine ističu kako su istraživanje i proizvodnja iskoristili pozitivno vanjsko okruženje s 29 posto većom ostvarenom cijenom ugljikovodika, zbog čega je EBITDA tog segmenta porasla za 14 posto, na 732 milijuna kuna. Predsjednik uprave Ine Zoltán Áldott istaknuo je da je unatoč prosječnoj cijeni sirove nafte od oko 67 dolara za barel rafinerijsko okruženje bilo slabo te je došlo do smanjenja većine rafinerijskih marži u usporedbi s prvim tromjesečjem 2017. godine.

Ina je prikazala negativan rezultat rafinerija i marketinga, odnosno gubitak od 145 milijuna kuna. S druge strane Áldott ističe da su istraživanje i proizvodnja ostvarili bolje rezultate, gdje su veće ostvarene cijene, zajedno sa stalnim porastom domaće proizvodnje nafte, više nego nadomjestile prirodan pad polja u podmorju. Kapitalna ulaganja u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosila su 196 milijuna kuna, što je 6 posto niže u odnosu na isto razdoblje lani.

Neto dug istovremeno je blago smanjen i iznosio je 1,2 milijarde kuna na kraju prvog tromjesečja 2018. godine s omjerom duga i kapitala ispod 10 posto. U međuvremenu cijene sirove nafte na svjetskim tržištima narasle su na razinu iznad 75 dolara po barelu, a cijene goriva za građane na nekim su crpkama premašile 10 kuna za litru. Najavljuje se daljnji rast vrijednosti sirove nafte.

Ključne riječi

Komentara 2

ZG
zg223
22:30 30.04.2018.

imati promet skoro 4 milijarde kuna sa neto dobiti 1 milion(a bez ikakvih ulaganja....)pa ko je tu lud i tko si je podijelio cca 200 miliona kuna(tolika je bila neto dobit 2017)

Avatar Zagor 74
Zagor 74
07:10 01.05.2018.

Hm, rafinerije u minusu ok, ali maloprodaja? Uz ovakve cijene? Zaš se ne razdvoje ta dva segmenta, pa da ljudi konačno shvate neodrživost prerade u Sisku!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije