Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAKRIZA

INA najavila velike rezove: STSI I Crosco otpuštaju gotovo 300 radnika

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
14.07.2020.
u 21:18

Otkako je Hrvatska izgubila upravljačka prava u Ini, svaki se poslovni potez gleda kao utakmica s mađarskim vlasnicima.

Dvije INA-ine kompanije ovih su dana svojim radnicima najavile bolne rezove. U STSI-u 80, u Croscu čak 200 otkaza. Naime, uprave objašnjavaju kako zbog koronavirusa nije bilo druge opcije. Pale su cijene nafte, ali i potražnja. 

Direktor STSI-a Nikola Mišetić rekao je kako je bilo izaći pred svoje radnike i najaviti da će njih 80 dobiti otkaz. U INA-inu je servisnu kompaniju došao krajem prošle godine, šest mjeseci nakon toga započeo je restrukturiranje.

Tvrdi da moraju otići zaposleni u odjelima podrške, a ne oni u radionicama te dodaje da je dobre majstore teško pronaći. Sada je još teže za njih pronaći posao.

''Cijeli svijet je stao, avioni ne lete, brodovi ne plove, ljudi se ne kreću. Sve naftne kompanije su smanjile projekte i odgodile ih za neka bolja vremena'', kaže Mišetić.

I druga INA-ina tvrtka - Crosco najavila je otkaze, a svojim radnicima to je otkrio direktor Igor Kruljac.

''Ovo je prvo restrukturiranje koje smo mi imali u zadnje tri i pol godine, u tri i pol godine smo mali visok angažman'', kaže Kruljac.

Naftne bušotine diljem svijeta stoje, kriza je izbušila i Crosco.

''Ja bih rekao da uprave Crosca, razne uprave Crosca nisu bile dovoljno fleksibilne da se prilagode tržištu'', smatra Srećko Leustek, naftini konzultant.

Naftni stručnjaci kažu da za pad Croscovih prihoda ove godine nije nitko posebno kriv.

''Puno bušećih tornjeva po svijetu stoje po skladištima, znači nije neobično da tornjevi Crosca stoje po strani. Ali, ako posla nema, a nema ga zbog kombinacije loših odluka u prošlosti i trenutne situacije - onda ste u problemima. Ovaj Covid s tim nikakve veze nema'', kaže Leustek.

Uprave oba poduzeća uvjeravaju nas da su otkazi spašavanje od još krupnijih rezova. No, sudbina Crosca i STSI-ja nastavak je rastakanja naftnog poslovanja Ine.

U posljednjih 10-ak godina iz INA-e je, prema neslužbenim procjenama, što zbog otkaza, što svojom voljom i pod pritiscima nadređenih otišlo više od pet tisuća radnika.

Petar Fleković bio je na čelu INA-e osamdesetih, osam godina u dva mandata.

''Društveni sistem se mijenja, pekare mijenjate, ali kruh nemojte mijenjati. Kruh radite da bude bolji. To je simbolički poraz. To je za mene teži trenutak nego sve ove privatizacije INA-e'', kaže Fleković.

Otkako je Hrvatska izgubila upravljačka prava u Ini, svaki se poslovni potez gleda kao utakmica s mađarskim vlasnicima.

Nakon izbora utihnula je priča i o domaćoj nafti transportiranoj u Mađarsku.

U INA-i ponavljaju da nije uobičajeno objavljivati poslovne ugovore, javlja RTL

''Ne radimo ništa protuzakonito'', kaže Stjepan Nikolić, operativni direktor rafinerija i marketinga INA-e.

Objašnjava o kojim je količinama riječ te nudi računicu i dodaje kako je bitno da novac ostaje u INA-i. 

U riječkoj rafineriji pripremaju izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka, a investicija je teška četiri milijarde kuna.

''Što riječka rafinerija sada može isporučivati: 80 posto imamo proizvoda visoke vrijednosti, onih 20 posto imaju vrijednost ispod sirove nafte i tu gubimo. S novim postrojenjem koje će obrađivati tih 20 posto postaje profitabilnija nego što je danas'', poručuje Nikolić.

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
21:57 14.07.2020.

Da madjari nisu kupili inu , ona sad ne bi nista vrijedila, jer niti jedna drzavna firma u hrvatskoj ne posluje profitabilno i efikasno. Sve mora imati svojeg vlasnika

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
19:18 16.07.2020.

Jamislim da ce Mol InU potpuno ugasit , ostavit tek trgovinu tj pumpe , INA je imala 32000 radnika i bila je oko 10% BDP Hrvatske prije rata , s poljima u Rusiji Angoli Siriji Libiji Iraku , ja se samo bojim da ce svi uhljebi a narocito HNS ovi prijeci u HEP , a po naftu mozemo ici u BIH ili Srbiju ,struja kad poskupi nemamo izbora

FL
Fletcher
21:46 14.07.2020.

Korona kriza je samo mali dio i dobar izgovor, Pravi razlog je u "državničkim" politikama SDPa i HDZa koji su za sitne interese (čitaj Sanader) predale INU na upravljanje MOLu koji sada radi što želi. U civiliziranim zemljama postoji naziv za to - veleizdaja. A mi smo sad korak dalje u potpunom pretvaranju nacije konobara, čistačica i spremačica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije