Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijsko izvješće

Ina grupa: Neto dobit skočila 274 posto na 1,2 milijarde kuna

Zoltan Aldott
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/7
27.10.2017.
u 19:04

Predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott kaže kako su u prva tri kvartala ove godine ostvarili vrlo snažne brojke u svim djelatnostima u kojima posluju

Ina grupa u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila neto prihod od prodaje 13,5 milijardi kuna, 23% više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, te neto dobit pripisivu vlasniku čak 274 posto višu, od 1,2 milijarde kuna. Ostvareni rezultati, tvrdi se u priopćenju iz te kompanije, pokazuju kako je Ina nastavila s uspješnim poslovanjem u trećem tromjesečju. Neto dobit bez jednokratnih stavki bila je 83% veća i iznosila je 959 milijuna kuna, dok je operativna dobit (EBITDA) na razini grupe u prvih devet mjeseci porasla 65%, dosegnuvši 2,3 milijarde kuna u odnosu na 1,7 mlrd. kuna 2016., te je ostvaren neto novčani tok iz poslovnih aktivnosti u iznosu od 2,1 mlrd. kuna.

Kapitalna ulaganja 824 mil. kn

Djelatnost Istraživanje i proizvodnja i dalje je glavni nositelj poslovanja Grupe s rastom dobiti iz osnovne djelatnosti od 52% na iznos od 1,36 milijardi kuna. Rafinerije i marketing, uključujući Trgovinu na malo, ostvarili su značajno poboljšanje u poslovanju, dosegnuvši u prvih devet mjeseci 2017. EBITDA od 564 milijuna kuna, s obzirom da je toj djelatnosti i dalje pogodovalo pozitivno vanjsko okruženje, uglavnom kroz stabilnu cijenu DTD Brenta, većih marži na dizelsko i benzinsko gorivo, u kombinaciji s višom razinom prerade u rafinerijama i većom prodajom na domaćim i izvoznim tržištima. Ukupni volumen prodaje u trgovini na malo povećan je za 6% u usporedbi s prvih devet mjeseci 2016. godine, što je uz ostalo rezultat rasta maloprodajne mreže i aktivne prodaje goriva Class Plus, kao i povećanja prodaje robe široke potrošnje.

Kapitalna ulaganja dosegnula su u tom razdoblju 824 milijuna kuna, što je 15% manje u odnosu na prošlu godinu, dok je neto dug grupe smanjen za 60% na 1,24 milijarde kuna pa je odnos duga i kapitala na povijesno najnižoj razini od 9,7 posto, navodi se u izvješću.

– Snažna bilanca s povijesno niskim odnosom duga i kapitala u iznosu od 9,7 posto pokazuje da smo bili vrlo pažljivi u raspodjeli resursa te da smo pripremili i ojačali našu kompaniju za buduće izazove – kazao je predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott, ističući kako se čak 95% kapitalnih ulaganja grupe u prvih devet mjeseci ove godine odnosi na domaće projekte, što je potvrda da su i dalje jedan od glavnih investitora u hrvatsko gospodarstvo.

Pozitivna budućnost

– Pozitivno vanjsko okruženje utjecalo je na poslovanje kako djelatnosti Istraživanja i proizvodnje tako i Rafinerija i marketinga uključujući Trgovinu na malo – objašnjava on. Djelatnost Istraživanja i proizvodnje ostvarila rast EBITDA-e od 19%, na 1,9 milijardi kuna, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Cijena barela sirove nafte tipa Brent bila je 24% viša, što je imalo pozitivan činak na prihode od prodaje nafte i kondenzata u iznosu od 310 mil. kuna, dok je niža realizirana cijena plina uzrokovala pad prihoda od 68 mil. kuna. Domaća proizvodnja sirove nafte je, ističe se, stabilna zahvaljujući dodatnim projektima i projektu EOR, kao i puštanju u pogon novih polja Hrastilnica.

– Iako se suočavamo s prirodnim padom proizvodnje na međunarodnim koncesijama i Jadranu, domaća proizvodnja sirove nafte ostala je solidna uslijed nastavka ulaganja u EOR projekt, kao i u druge projekte. Dodatno, stabilizacija poslovanja naše servisne tvrtke CROSCO ukazuje na pozitivne izglede za budućnost – istaknuo je Aldot.

Komentara 3

WW
wwwcro
19:35 27.10.2017.

Sve političare koji su prodavali hrvatske firme , odobravali prodaju. ili na bilo koji način pomogli kriminalcima da kupe firme za 1 kn (ili višestruko ispod vrijednosti) treba osuditi na doživotni zatvor ili osuditi na smrtnu kaznu...

Avatar anlaser
anlaser
14:14 27.10.2017.

Sigurno je to rezultat rada !? Nabijanje cijene energenata je vaš jedini uspjeh.

EM
emojmile
13:44 27.10.2017.

Sad kad RH "želi" kupiti diže se cijena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije