Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od misli do realizacije

Imam ideju. Što dalje?

EU fondovi
Foto: Shutterstock
VL
Autor
Valentina Wiesner
03.09.2018.
u 10:10

Svaki je dobar projekt počeo idejom. Ako i nemate početnog kapitala, može se naći novac za izvedbu – ali ideja mora biti dobra, a projekt donijeti novu vrijednost

Informirajte se o mogućnostima financiranja
Službena internetska stranica Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj je www.strukturnifondovi.hr - pruža detaljne informacije o ESI fondovima, uključujući i trenutačno otvorene natječaje na koje se možete prijaviti.

Novcem iz fondova EU financiraju se oni projekti koji pridonose razvojnim ciljevima Hrvatske, ali i Europske unije. Sva područja koja se mogu financirati kroz fondove EU definirana su u programskim dokumentima koji se nazivaju operativni programi, a obuhvaćaju poljoprivredu, zapošljavanje, obrazovanje, kulturu, dobro upravljanje, znanost, istraživanje i razvoj, ulaganje u poduzetništvo, zdravlje, informacijske i komunikacijske tehnologije, promet, okoliš, energetiku te infrastrukturne i druge projekte.

Pronađite odgovarajući natječaj za svoju projektnu ideju
Ako želite svoju ideju pretvoriti u projekt koji će biti sufinanciran novcem EU, za početak je potrebno pronaći odgovarajući natječaj. Na internetskoj stranici www.strukturnifondovi.hr može se pronaći onaj koji odgovara području interesa iz projekta i provjeriti možete li svoj projekt financirati na taj način. Koristeći razne filtre natječaje možete pretraživati prema području, vrsti prijavitelja, tipu natječaja, ali i prema drugim kategorijama.

Osim internetske stranice, natječaje možete pratiti i preko mobilnih telefona, kroz aplikaciju “EUfondovi” koja je besplatna i moguće ju je preuzeti preko Google Play Storea (Android) i App Storea (iOS).

Dobro proučite i pripremite natječajnu dokumentaciju
Nakon što ste sigurni da ste pronašli odgovarajući natječaj, potrebno je dobro proučiti svu natječajnu dokumentaciju i priložene obrasce te pripremiti projektni prijedlog prema uputama zadanim u preuzetim obrascima.

Opišite kratko, jezgrovito i jasno svoj projekt i ciljeve koje želite njime postići, imajući na umu krajnji cilj projekta i specifične ciljeve koji se moraju realizirati tijekom njegova ostvarenja. Definirajte zašto je baš vaš projekt važan i zašto je baš njega potrebno sufinancirati. Argumentaciji dodatno u prilog govore što jasnije iskazani očekivani rezultati projekta koji daju i rješenja eventualnih konkretnih problema koji se mogu pojaviti tijekom provedbe projekta, a što su ona brojnija i preciznije opisana, to je i projekt kvalitetniji.

Vrlo važna sastavnica svake natječajne dokumentacije je troškovnik projekta, odnosno cjelokupna financijska konstrukcija, sa svim kategorijama troškova i tipovima ulaganja. Poslije, tijekom provedbe, novac se mora namjenski upotrijebiti u skladu s troškovnikom.

Ključne riječi

Komentara 1

HR
Hrabraja
14:25 03.09.2018.

hahhahha, imas ideju bjež van. Jer buti Maric odmah zel 65%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije