Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganja

Ikea odustala od tvornice u Srbiji, gradit će samo trgovački centar

ikea
Duško Marušić/Vecernji list
07.02.2011.
u 13:30

Ikea je od tvornice u Srbiji odustala jer joj vlada nije htjela besplatno ustupiti zemljište, piše srbijanski Press

Švedska kompanija Ikea odustala je od gradnje tvornice u Srbiji, a upitna je i izgradnja velikoga trgovačkog centra i robne kuće Ikee, koji su najavljeni u 2011, piše srbijanski Press. U vladi Srbije rečeno im je da je namještajski div od tvornice odustao jer mu država nije htjela besplatno ustupiti zemljište, premda su, tvrde iz Pressa, bili spremni dati i određene subvencije za pokretanje proizvodnje.

Pregovori s Ikeom u Srbiji vode se još od 2007., ali dosad nijedan obvezujući dokument nije potpisan. U početku je dogovoreno da Srbija Ikei ustupi zemljište za izgradnju trgovačkog centra, a da ona zauzvrat izgradi novu tvornicu. Druga je opcija bila da gradi samo tvornicu, a naposljetku da će graditi samo trgovački centar i robnu kuću – i ne na darovanom zemljištu, što je Pressu potvrdila i Milena Vujačić, glasnogovornica Ikee, koja u Srbiji ima regionalno predstavništvo za tu zemlju te Sloveniju, Hrvatsku i Rumunjsku. Ističe da njihov interes više nije usmjeren na tvornicu, a do kraja 2011. očekuju da će kupiti zemljište za trgovački centar i robnu kuću.

Ikea u Srbiji već surađuje s proizvođačima namještaja. U Simpu su uložili 1,5 milijuna eura u unapređenje proizvodnih linija, a isto rade i u paraćinskoj tvornici Jasen Lukić. U Srbiju bi Ikea, planirano je, trebala uložiti oko 800 milijuna eura.

Komentara 14

UK
Ugo Kajvez
14:49 07.02.2011.

Tako se to radi na zapadu, ucjenama do bezplatne imovine ........... a dobit, pa naravno isto sebi u đžep ......... bravo srbi, nemojte vi biti njihovi robovi kad su nas hrvate već pretvorili u kmetove ...........

Avatar bok
bok
21:53 07.02.2011.

Halooooo, u Kini se je zrusila vreca s rizom, a u Indiji bicikl. Dakle:Koga to uopce zanima?????

DU
Deleted user
21:34 07.02.2011.

da srbija ima slicno kao i hrvatska veliki razinu produktiviteta, a drzava sve pravne odredbe za sigurno investiranje.. te investitori sve trce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije