Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKONOMSKI INSTITUT

Ifo: Zaustavljen je slobodni pad njemačke industrije

Njemačka
Foto: Reuters/PIXSELL
13.12.2019.
u 07:52

Rast BDP-a trebao bi ubrzati u idućoj godini na 1,1 posto a u 2021. na 1,5 posto.

Slobodni pad aktivnosti u njemačkoj industriji privodi se kraju, objavio je njemački ekonomski institut Ifo u zimskim prognozama. 

U ovoj godini Ifo predviđa rast njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,5 posto. Novi pad gospodarske aktivnosti malo je vjerojatan i u četvrtom se tromjesečju 2019. očekuje rast od blagih 0,1 posto, predviđa njemački institut u zimskim prognozama, objavljenim u četvrtak.

Njemačko gospodarstvo ostaje podijeljeno, rekao je čelnik odjela prognoza u Ifo-u Timo Wollmershaeuser. Dok i dalje rasta dodana vrijednost koju stvaraju uslužne i građevinske kompanije, fokusirane na domaće tržište, proizvodni sektor zaglavio je u recesiji.

Doprinos njemačke industrije rastu BDP-a u idućoj će godini vjerojatno biti negativan, premda daleko manje izražen nego u ovoj godini, procjenjuju u Ifou.

Nedavni priljev narudžbi, poslovna očekivanja u sektoru proizvodnje i povećanje izvoza u listopadu redom sugeriraju da je slobodni pad zaustavljen i da se nazire svjetlo na kraju tunela.

Rast BDP-a trebao bi ubrzati u idućoj godini na 1,1 posto a u 2021. na 1,5 posto.

Ifo predviđa i pad stope nezaposlenosti - na pet posto u 2019., na 4,9 posto u 2020. i na 4,8 posto u 2021.

Također, očekuju povećanje stope inflacije, s projiciranh 1,4 posto u ovoj godini na 1,6 posto u 2021.

U Ifou ne očekuju pogoršanje zamaha u gospodarstvu eurozone, no napominju da će na konkretni oporavak trebati pričekati nekoliko tromjesečja. Za 19-članu eurozonu predviđaju da će ove i iduće godine rasti po stopi od 1,2 posto, a 2021. po stopi od 1,3 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije