Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reformski paket

IFO institut poslodavce oslobodio 40 milijardi eura poreza i doprinosa

Sinn i hadezeovci
Foto: Robert Anić/PIXSELL
09.03.2015.
u 16:57

Kako je bavarski institut još 2003. izradio plan jačanja Njemačke kroz bolne i opsežne reforme

Da je münchenski IFO institut jedan od najutjecajnijih tzv. think-thankova u Njemačkoj znaju već i ptice na grani, ali javnost slabo poznaje konkretne reforme koje je taj institut koji sudjeluje na izradi HDZ-ove gospodarske platforme za iduće parlamentarne izbore preporučio. Hans Werner Sinn, prvi čovjek instituta, vodeći je njemački ekonomist i jedan od suautora Agende 2010., njemačke platforme koju je još 2003. usvojio kancelar Gerhard Schröder, a provodila i aktualna kancelarka Angela Merkel. Agenda 2010. imala je za cilj unaprijediti Njemačku kroz bolne i opsežne reforme.

Nijemci su preko noći srezali mirovine s 48 posto prosjeka plaće na 40,1 posto. Produljili su radni vijek na 67 godina starosti, ukinuli usklađenje mirovina i zabranili prijevremenu mirovinu prije 64. godine života. S druge strane, uveli su takozvani riester rente odnosno osobnu mirovinsku štednju koja je bila potaknuta subvencijama i poreznim olakšicama. Godišnji poticaj za mirovinsku štednju iznosi 154 eura, a 2100 eura godišnje može biti porezna olakšica.

Zdravstveni doprinos u tom je periodu srezan sa 14,3 posto na samo 12,5 posto u 2006., čime su poslodavci oslobođeni plaćanja 20 milijardi eura doprinosa.

U sklopu velike reforme smanjen je porez na dohodak. Najniža stopa poreza tako je snižena sa 19,9 na 15 posto, a najviša porezna stopa snižena je sa 48,5 na 42 posto te je poslodavcima ušteđeno 22 milijarde eura.

Druga najopsežnija reforma bila je ona koja se ticala tržišta rada. Plaće u javnom sektoru su zamrznute, a stubokom je izmijenjen sustav potpore zapošljavanju. Uvedena je mogućnost prekvalifikacija, osnovane su agencije za zapošljavanje, a pandan Zavodu za zapošljavanje radio je pod novom politikom. Uvođenjem reformi poznatih kao Harzov koncept referent je mogao umjesto 400 nezaposlenih skrbiti za njih maksimalno 225, i to do 75 mlađih od 25 godina i ne više od 150 starijih od 25. Uveden je i institut mini-zaposlenja za one koji zarađuju do 450 eura na mjesec. Ti su ljudi bili oslobođeni plaćanja doprinosa, a poslodavac je za njih plaćao samo 15 posto poreza. Njemačka tada nije imala institut minimalne plaće. Posljedica reformi je prekonoćni rast broja nezaposlenih na 5,2 milijuna pa je 2004. objedinjena socijalna pomoć i naknada za nezaposlene. Ukupno su naknade iznosile 394 eura mjesečno. Mjere koje je prije 12 godina provodila Njemačka nisu primjenjive ni u današnje vrijeme ni u hrvatskoj ekonomiji, ali pokazuju da su stručnjaci IFO-a spremni preporučiti intenzivne reforme s vrlo bolnim rezovima koji su Schrödera koštali vlasti, a od Njemačke napravili najjaču ekonomiju Europe. 

>> HDZ-ov savjetnik za gospodarski program: Hrvatska ima 'nizozemsku' bolest 

>> HDZ se dobro priprema, ali hoće li proći i na primjeni ideja 

>> Kako od Hrvatske stvoriti malu Bavarsku

Komentara 3

TE
TechnoCroat
19:06 09.03.2015.

Dize mi se tlak kad cujem ovu frazu "bolni rezovi". Oni su bolni samo za uhljebljene zaposlene koji dobivaju placu iz proracuna i 6 godina krize su prosli bezbolno. Vrijeme ja da, pa makar iz solidarnosti, konacno podijele tu bol sa nama 'obicnim' gradjanima.

IS
istri
16:38 10.03.2015.

technocroat: kad covjek bude shvatijo da ga smatraju za obicnu ovcu tek tada bude postao pravi covjek.

DI
District
09:53 14.03.2015.

Pise sve sta je uvazeni gosp. Sinn i IFO Institut napravio u Njemackoj..Samo treba procitati.Ako je to vrijedno spomena, onda jos nismo dotakli dno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije