Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKO PREUZIMANJE

IBM dovršio akviziciju Red Hata - za 34 milijarde dolara

Ginni Rometty
Foto: Danijel Lijović
1/3
10.07.2019.
u 15:06

Riječ je o jednoj od najvećih akvizicija na američkom tehno tržištu, kao i najveća u IBM-ovoj povijesti.

Jedna od najvećih kupovina u svijetu tehnologije dovršena je jučer u Americi - IBM je dovršio preuzimanje kompanije Red Hat za 34 milijarde američkih dolara. 

IBM je kupio sve dionice Red Hata, po cijeni od 190 dolara po dionici, baš kao što je najavljeno još u listopadu 2018. godine kada su prvi put te dvije tvrtke najavile taj dogovor. Riječ je o jednoj od najvećih akvizicija na američkom tehno tržištu, kao i najveća u IBM-ovoj povijesti. Prije tjedan dana i Europska unija je odobrila ovu transakciju. 

Tako se IBM, kompanija s više od 100 godina dugom tradicijom prepoznatljivom po hardveru još više pozicionira prema poslovanju u oblaku, u nastojanju da uhvati korak za Amazonom i Microsoftom. Red Hat se proslavio po razvoju popularnog operativnog sustava otvorenog koda Linux, a IBM se nada kroz njihovo iskustvo i ekspertizu proširiti bazu globalnih poslovnih korisnika.

"Poslovni svijet kreće u sljedeće poglavlje digitalnih reinovacija, moderniziraju se infrastrukture, a ključni poslovni zadaci se okreću privatnom cloudu, ali i različitim cloud rješenjima više partnera. Kompanijama je potreba fleksibilna tehnologija koja se snalazi u tom hibridnom cloud svijetu s više baza u oblaku. I trebaju im partneri kojima mogu povjeriti upravljanje i osiguravanje njihovih razgranatih sustava. IBM i Red Hat su jedinstvo usklađeni i pripravni na preuzimanje tih potreba. Pomoći ćemo klijentima u stvaranju tehnoloških temelja koji će im koristiti u sljedećim desetljećima", izjavila je predsjednica i CEO IBM-a Ginni Rometty. 

"Kada god razgovaramo s klijentima, dobijemo jasnu sliku njihovih izazova - potrebno im je brže kretanje i snalaženje kroz različite tehnologije. Potrebna im je kultura suradnje i trebaju rješenja koje će im dati fleksibilnost u izgradnji i plasiranju bilo koje aplikacije, posla i to bilo gdje. Otvoreni kod postao je de facto standard upravo zato što omogućuje takve stvari. Udružujući naše snage s IBM-om daje nam mogućnost da inovacije otvorenog koda donesemo još širem rasponu organizacija i kompanija. Omogućit će nam skaliranje naše ponude za hibridni cloud i pružanje pravog izbora i agilnosti", ocijenio je predsjednik i CEO tvrtke Red Hat Jim Whitehurst, koji će i dalje ostati na glavnoj poziciji u kompaniji, zajedno sa svojim trenutnim timom menadžera, a Whitehurst je promaknut i u IBM-ov tim menadžera.

Sjedište kompanije Red Hat također ostaje u gradu Raleigh u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Karolini, a Red Hat de facto postaje nova poslovna jedinica IBM-a. Biznis u oblaku danas čini 25 posto prihoda IBM-a, a prije šest godina to je bilo samo 4 posto njihovih prihoda, a IBM se nada porastu od 2 posto svake godine u sljedećih 5 godina. 

Red Hat je u zadnjoj fiskalnoj godini uprihodio 3,4 milijarde dolara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije