Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Asseco SEE razvija fintech

I u Hrvatskoj već uvodimo digitalne banke

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/2
08.03.2017.
u 21:13

Uoči liberalizacije platnog prometa, tvrtka koja upravlja s 46% bankomata, pomaže bankama u digitalnoj transformaciji

Tvrtka s najvećim potencijalom financijske tehnologije u Hrvatskoj, Asseco SEE, neće biti konkurent bankama u predstojećoj potpunoj liberalizaciji platnog prometa koju nameće EU direktiva. Lokalni ogranak Asseco SEE najveći je igrač u poslovanju s bankomatima i POS uređajima. Drži 46 posto bankomata i 40 posto POS-ova u Hrvatskoj, tj. više od 2100 bankomata i više od 40 tisuća POS terminala i blagajni.

Porast broja transakcija

Igor Gržalja, predsjednik uprave Asseca SEE Hrvatska, koji je upravljanje tvrtkom preuzeo u veljači, kaže da su partner bankama u digitalnoj transformaciji da će povezivati banke s fintech tvrtkama.

–Banke trebaju rješenja za digitalizaciju, a fintech startupi, koji su razvili rješenja koja bankama mogu pomoći, trebaju nekoga tko će njihove inovativne koncepte integrirati u složena rješenja, ali i garantirati za njih pred bankama. Mi možemo ponuditi oboje i pronaći zajednički jezik za obje strane, kaže Gržalja.

U Hrvatskoj je već mnogo tvrtki ušlo u fintech biznis - IN2 grupa, Oradian, MicroBlink, myPOS, AgentCASH, Abit, Trilix, Infobip, BitKonan, Ostendo Consulting, kao i Hrvatski telekom i Vipnet.

Tržište koje je PSD2 direktiva otvorila fintech tvrtkama, a riječ je o svim oblicima bezgotovinskog plaćanja, prema podacima HNB-a po broju transakcija raste treću godinu zaredom. Tako je 2014. u Hrvatskoj bilo 685,7 milijuna bezgotovinskih transakcija, lani 808,9 milijuna, a njihova ukupna vrijednost je 2332,9 milijardi kuna.

U široj javnosti fintech igrači postali su vidljiv kroz upliv konkurencije servisa pomoću kojih mladi koji su u posljednje vrijeme izbjegli na rad u Njemačku, Irsku i druge EU članice, koji im nude da povoljnije šalju novac u domovinu nego su to prije radili preko banaka. Tako je došlo do MoneyGramove suradnje s Tiskom i dolaska WorldRemita. Nastavilo se kroz ulazak PayPala sa širom ponudom u Hrvatsku, širenje servisa poput myPOS-a i AgentCASH-a, a u posljednje vrijeme to je vidljivo kroz dolazak online banaka poput Ferrratum banke.

Jednu takvu banku, onu od Telenora u Srbiji, tehnički je napravio upravo Asseco SEE iz Hrvatske. Igor Gržalja navodi da je to bila prva isporuka jedne digitalne banke u regiji. Uvjeren je da će sličnih poslova biti još, jer se i banke i tvrtke iz drugih sektora pripremaju za promjene. Naglašava da Asseco SEE u Hrvatskoj od 240 radnika ima sto programera koji razvijaju vlastita softverska rješenja. –Radimo na tri implementacije našeg rješenja virtualnih kartica od čega je jedna u Hrvatskoj, kaže Gržalja.

NFC plaćanje

Pojašnjava da će takva kartica moći ponuditi emulaciju platne kartice na mobitelu te u internetsko bankarstvo uvesti uslugu NFC plaćanje. O kojoj je banci riječ, nismo doznali. Prije dvije godine tu mogućnost je ponudio PBZ. Gržalja dodaje da fintech rješenja otvaraju i nove mogućnosti za poslovanje. Navodi primjer digitalnog potpisa u cloudu koji omogućuje potpisivanje brzih kredita online, ali i ugovaranje potrošačkih bankovnih kredita izravno u trgovini.

–Nakon Zabe i druge banke u Hrvatskoj planiraju to uvesti, kaže Gržalja. U 2016. u Hrvatskoj je Asseco SEE imao rast od 11%, na 160 milijuna kuna prihoda, uz bruto dobit od 12 milijuna kuna.

>> Asseco SEE kupio hrvatsku tvrtku EŽ Računalstvo 2013    

>> Bankovne kartice: saveznici ili gospodari

Komentara 1

GL
glupost
08:38 11.03.2017.

Za tih par Kuna sto narod zaradi, netreba im digitalne banke, sta narodu namece te neke gluposti, nevazne, kao da to nista ne kosta...koliko novih radnih mjesta postoji i koliko mladih emigriraju zato sto memaju buducnosti....???? pisite malo o tome..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije