Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVJETUJU VLADU

I Svjetska banka zna vrijednost kulena

kulen
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
07.05.2014.
u 12:04

Kulen će do kraja godine biti zaštićeni proizvod i na području Europske unije, a to je velika prilika za slavonske proizvođače

Iako neki slavonski proizvođači kulena drže kako je za manje proizvođače, prekompliciran i skup postupak proizvodnje kulena zaštićenog zemljopisnog podrijetla pa od toga odustaju i proizvode “po starom” manje količine, stručnjaci savjetuju neka se prilagode posebice zato što, primjerice, Vukovarsko-srijemska županija financira troškove ispunjavanja uvjeta za zaštitu kulena.

Kulen će do kraja godine biti zaštićeni proizvod i na području Europske unije jer je postupak u tijeku, a tu je velika prilika za slavonske proizvođače kulena. Gastronomske vrijednosti kulena prepoznala je i Svjetska banka te vidi mogućnost izvoza ove delicije u zemlje EU, gdje su čari kulena predstavljene na brojnim sajmovima.

– Ako Vlada prihvati našu tehničku pomoć, predložit ćemo konkretne korake kako bi se ti projekti mogli razviti i koristiti fondovi EU. Ne tvrdimo da ne postoji neki drugi proizvod koji na isto takav način ne bi mogli podržati. Ali, ovdje smo prepoznali da postoji znanje koje je akumulirano u ovoj regiji o proizvodnji kulena. Jer, da nema toga znanja, ne bi bilo ničega. Znanje je ključ svega - kaže Paolo Correa, stručnjak Svjetske banke koju je hrvatska Vlada angažirala za savjetovanje i tehničku pomoć razvitka važnih projekata.

>> Jeste li znali da se i kulen može skuhati i poslužiti za doručak?

>> Drniški pršut i slavonski kulen na ocjenu EK

Komentara 1

LU
lutomirski
12:48 11.05.2014.

znam jednoga taj je poceo sa perecima, sad ga ima na svakome cosku u gradu i na zelejznickim stanicama, zaraduje milione, kad tako nesto mogao u HR napraviti,trebalo bi mu 100 godina za dozvole i trebao bi trgovacku skolu,kao io i financijki minstri HRvatske,zato HR propada, 2 plus 2 su tri....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije