Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki skup turističkih radnika

I Gotovina na Danima turizma, premijer poručio: Idući će se održati u Slavoniji

Hvar: Ministri na dodjeli nagrada za 10 najboljih u turizmu
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/18
25.10.2018.
u 22:15

Nagradu za životno djelo dobio je Jerko Sladoljev, koji je poseban turistički doprinos dao hrvatskom kamping turizmu

Turizam ima posebno značenje, ali bez snažnog gospodarstva nema ni snažnog turizma. Zaključujemo nikad bolju sezonu, koja će do kraja godine donijeti 19,5 milijuna turista, 106 milijuna noćenja i više od 12 milijardi eura prihoda. Naša je zemlja među tri najpoželjnije u Europu, prema Financial Timesu smo sedmi po atraktivnosti za investicije, koje će dogodine dosegnuti 1,1 milijardi eura, kazao je premijer Andrej Plenković na svečanosti dodjele nagrada na Danima turizma u Hvaru čestitajući turističkim djelatnicima na 'briljantnoj sezoni'.

Posebno je apostrofirao doprinos otoka na kojima živi svaki trideseti stanovnik Hrvatske, a ostvaruje se čak četvrtina svih turističkih noćenja. Premijer je potvrdio i da će se idući Dani turizma dogodine prvi puta održati u Slavoniji za što je dobio snažan pljesak. Na završnoj večeri ovogodišnjih Dana turizma proglašen je i turistički šampion 2018.: to je naš glavni grad,, a nagradu je primio gradonačelnik Milan Bandić. Nagradu za životno djelo dobio je Jerko Sladoljev, koji je poseban turistički doprinos dao hrvatskom kamping turizmu.

Hvar: Ministri na dodjeli nagrada za 10 najboljih u turizmu
1/19

Neke su nagrade uručene i večer prije. Tako je Zagreb i najbolja city break destinacija, Mali Lošinj je najuspješnija ljetna destinacija, a Krapinske toplice su pobijedile u kategoriji najbolje destinacije zdravlja. Sutivan je pobjednik u kategoriji malih ‘mista’, Dalmatinska zagora u kategoriji ruralnog, a Zagorje u kategoriji kontinentalnog turizma.

Tijekom dana održan je i tradicionalni susret predstavnika Vlade s turističkim radnicima na kojem je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar kazao da se turizam temelji na atraktivnosti prostora, očuvanju okoliša i kvalitetnim radnicima te da u Hrvatskoj postoji 550 planiranih turističkih zona 'što ukazuje na izuzetno velik potencijal za nadogradnju turizma'.

Ministar prometa Oleg Butković turističkim je radnicima otkrio da će se zakonodavnim izmjenama omogućiti da jahte koriste stalni vez, što će dulje zadržati te goste u Hrvatskoj, a najavio je i decentralizaciju upravljanja pomorskim dobrom. Dani turizma su, inače, u Hvaru okupili 1.800 turističkih radnika, a Vlada će u tom gradu koji slavi 150 godina turizma danas održati i svoju redovnu sjednicu.

Pogledajte i video spot Ambasadori hrvatskog turizma:

- Ove godine naša je zemlja ovjenčana brojnim nagradama, bolje nego ikad rangirana na svjetskoj turističkoj karti te povezana zračnim linijama sa cijelim svijetom. Svrstani smo među tri najpoželjnija odredišta u Europi, Hrvatska je ovjenčana titulom najpoželjnije nove europske destinacije za kineske turiste te je proglašena najboljom turističkom destinacijom u kanadskom Quebecu. Iza nas je gotovo deset mjeseci turističke godine koja je bila izazovna i uzbudljiva, a vjerujem da će se pozitivni rezultati nastaviti i u posljednjim mjesecima ove rekordne godine. Ovaj uspjeh rezultat je rada svih turističkih djelatnika, svih domaćina i onih koji čine turizam boljim. Stoga bi ovim putem želio čestitati svima vama, a posebno nagrađenima, što hrvatski turizam svake godine činite sve kvalitetnijim, inovativnijim i zanimljivijim. Vjerujem da je ispred svih nas svijetla i ispunjavajuća budućnost hrvatskog turizma. Vjerujem da ćemo kroz zajedničko djelovanje i suočavanje sa svim izazovima u budućnosti i dalje obarati rekorde te učiniti hrvatski turizam još konkurentnijim, još otvorenijim i ispunjavajućim za svakog posjetitelja - istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

- Turizam je vrlo specifičan sektor na kojeg snažan utjecaj ima cjelokupna zajednica. Upravo zbog toga ova svečana dodjela nagrada u sklopu Dana hrvatskog turizma predstavlja možda i najvažniji dio jer tako dodatno naglašavamo važnost i doprinos svih turističkih djelatnika u ostvarenju turističkih rezultata. Hrvatska je danas respektabilna turistička destinacija koja iz godine u godinu zadržava pozitivne trendove rasta, a rezultat je to nesebične predanosti i rada naših ljudi. Ohrabreni odličnim ovogodišnjim rezultatima idemo snažno prema naprijed i ususret 2019. turističkoj godini - poručio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

- Ljudski resurs je naše najveće blago i turistički uspjeh koji ostvarujemo ne bi bio moguć bez ovogodišnjih laureata. Ono što nam slijedi kao društvu je još veće povećanje kvalitete, ponude i rezultata turizma, uz jačanje drugih sektora koji će dovesti do povećanja BDP-a i opće razine blagostanja. U tome turizam posredno predstavlja veliku polugu, upravo u smislu plasmana naših domaćih proizvoda kroz turizam koji treba služiti kao naš najbolji i najveći prodajni izlog. Naime, iluzorno je očekivati kako će samo turisti u našem smještaju povećati značajno tržište našim tvrtkama. No, može se očekivati kako se naši proizvodi, od prehrane do namještaja ili IT rješenja u našem smještaju, mogu uspješno promovirati i predstaviti stranim turistima - rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije