Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza

I Cipar zatražio financijsku pomoć od Europske unije

vassos shiarly,christine lagarde
AFP/PIXSELL
25.06.2012.
u 23:40

Cipar će tražiti onoliko koliko bude potrebno za rekapitalizaciju Ciparske narodne banke i upotpunjavanje proračuna

Cipar se pridružio Grčkoj, Irskoj, Portugalu i Španjolskoj i postao peta zemlja u eurozoni koja je Europsku uniju zatražila financijsku pomoć za svoj bankarski sektor i manjak u proračunu. Ova mala otočka država treba najmanje 1,8 milijardi eura do kraja mjeseca kako bi zadovoljila rok koji su europski regulatori zadali za rekapitalizaciju Ciparske narodne banke, drugog najvećeg zajmodavca u zemlji.

\"Svrha zatražene pomoći jest obuzdavanje rizika za ciparsko gospodarstvo, poput onih koji proizlaze iz negativnih učinaka prelijevanja u financijskom sektoru zbog velike izloženosti grčkom gospodarstvu\", stoji u priopćenju kojeg je u ponedjeljak objavila ciparska vlada.

Točan novčani iznos pomoći bit će određen tijekom sljedećih nekoliko tjedana, a ministar financija Vassos Shiarly rekao je kako će zemlja tražiti onoliko koliko bude potrebno za rekapitalizaciju i upotpunjavanje proračuna. U vladi još uvijek vjeruju kako imaju šanse za zajam iz Kine iz Rusije, piše Bloomberg, zbog čega se nisu odlučili za opsežnije spašavanje koje bi sa sobom povuklo više uvjeta i mjera štednje. Iz MMF-a su izvijestili kako od Cipra nisu primili zahtjev za financijskom pomoći.

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
08:40 26.06.2012.

Nastavak grčke svinjarije, Cipar je naime usko vezan na Grčku a nije nikakava tajna da su ciparske finacijske i bankarske institucije blago rečeno sumnjive. Gdje je ono Sloba čuvao teško pokradene pare?

DI
dimitrijet
09:01 26.06.2012.

Nesto razmisljam da i ja potrazim financijsku pomoc od EU.

DA
Dalmos12
07:24 26.06.2012.

E sada je red na nas, da trazimo pomoc od EU!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije