Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVSTVENI TURIZAM

I bolnice će nuditi turističke usluge

Zdravstvo
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
19.11.2018.
u 17:00

Turisti će osim medicinske usluge imati i smještaj, prehranu i transfer

Zdravstveni turizam, o kojem se puno pričalo i priča, a nikad nije u potpunosti zaživio na našem tržištu, uskoro bi mogao udariti novim tempom. Turističke usluge, koje su dosad smjele pružati samo specijalne bolnice i lječilišta, ubuduće će smjeti pružati i zdravstvene ustanove, tvrtke za obavljanje zdravstvene djelatnosti i privatni zdravstveni radnici, zahvaljujući izmjenama zakonskog okvira zdravstvene zaštite i ugostiteljstva koji su ove subote stupili na snagu. Tako će strani državljani na koje se ovim potezom prvenstveno cilja, primjerice Talijani koji već godinama u Istru dolaze na dentalne korekcije, u jednom paketu osim medicinske usluge imati i smještaj, prehranu i transfer, izlete i slično.

“Dosad je bilo onemogućeno zdravstvenim ustanovama da pružaju turističke usluge. Mogli su primiti pacijente, a organizaciju smještaja, transfera do aerodroma i prehrane odradila je turistička agencija. Ovako će sve to moći raditi zdravstvena ustanova, ali isključivo za svoje pacijente”, pojašnjava ministar turizma Gari Cappelli.

Ograničenjem se želi izbjeći stvaranje nelojalne konkurencije turističkim agencijama koje će i dalje odrađivati većinu tog posla, barem dok ga ustanove ne budu spremne preuzeti. Segment zdravstvenog turizma jedan je od najbrže rastućih sektora koji na globalnoj razini trenutačno raste oko od pet do čak 20 posto godišnje. O potencijalu zdravstvenoga turizma danas će se raspravljati u Zagrebu i na okruglom stolu Hrvatske udruge poslodavaca na temu “Poticanje i razvoj gospodarstva kroz ulogu privatnog zdravstva u Hrvatskoj”, od čijih je članica i stigla inicijativa za labavijim propisima, a najavljuju i da je u pripremi val investicija. Cappelli kaže da u Hrvatskoj trenutačno postoji investicijski potencijal za projekte u zdravstvenom turizmu od oko 300 milijuna eura.

Gledajući prihode tog segmenta, oni se sa sadašnjih 400 milijuna eura u relativno kratkom roku mogu povećati i do milijardu eura. U sljedećoj godini najavljeno je gotovo milijardu i 50 milijuna eura investicija u turizmu kroz koje će se izgraditi brojni novi ili novoobnovljeni hoteli visokih kategorija koji u svojoj ponudi imaju i sve više wellness ponude kojima se stvara dodatan motiv dolaska koji pozitivno utječe i na veću popunjenost tijekom dužeg razdoblja u godini, mišljenja su u resornom Ministarstvu. Zamahu zdravstvenog turizma država otvara vrata paketom triju zakona.

Početkom godine Zakon o pružanju usluga u turizmu omogućio je da pojedine usluge mogu pružati i zdravstvene ustanove, trgovačka društva za obavljanje zdravstvene djelatnosti privatni zdravstveni radnici, ali pod pravilima kojima je regulirana zdravstvena zaštita. Sada se ide i korak dalje; od petka je na snazi izmijenjeni Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti te novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji im koordinirano daju mogućnost da pružaju usluge u turizmu i bave se ugostiteljstvom.

Treba naglasiti da će se zdravstvenim turizmom “zdravstvo” moći baviti ovisno o svojim kapacitetima; odnosno samo ako to neće opterećivati zdravstvene radnike i neće biti nauštrb pacijenata javnog zdravstva da cijenu u konačnici ne bi platilo ni javno zdravstvo ni zdravlje građana. S druge strane, iz Ministarstva turizma kažu da je njihov uvjet da se zdravstvo bavi i dijelom turističkih usluga bio da se one pružaju sukladno njihovim propisima koji ih reguliraju, poput ishođenja rješenja, te da inspekcijski nadzor provode turistički inspektori.

No, ti inspektori neće imati posla u specijalnoj bolnici za za otopediju i traumatologiju, privatne ustanove koja je u Krapinskim Toplicama otvorena prije 10 godina. Njezin suvlasnik, ravnatelj i kirurg, profesor Nikola Čičak ovako je komentirao nove zakonske podloge: “Rekao bih da je ovaj vid odnosno mogućnost proširenja poslovanja ipak prvenstveno namijenjen hrvatskom lječilištima i toplicama“. U Akromionu su se stoga, otkriva on, odlučili da se njihova bolnica neće upustiti u turistički dio poslovanja. Inače, prema najnovijem istraživanju “Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj – TOMAS Ljeto 2017.” koji prikuplja i analizira podatke o sociodemografskoj strukturi gostiju, obilježjima putovanja i boravka u destinaciji, potrošnji te zadovoljstvu gostiju, kod motivacije dolaska došlo je do značajnih promjena u odnosu na 2014. godinu.

Upravo su posebni oblici turizma kao što su enogastro, sportski te zdravstveni turizam, sve važniji motivatori dolaska gostiju našu zemlju. Pritom osam posto dolazi zbog wellnessa (povećanje od 6 postotnih bodova prema istraživanju iz 2014.), a kao zdravstvene razloge dolaska navodi sedam posto anketiranih, dok ih je 2014. to učinilo njih četiri posto.

Ključne riječi

Komentara 1

ZA
Zagorec101
17:53 19.11.2018.

Može apartman za 10 dana, a da možete mi usput bubreg izvaditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije