Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporavak

I Bjelorusija izašla iz krize koju je preživjela bez pada BDP-a

Bjelorusija
Reuters
03.02.2011.
u 09:25

Od siječnja 2009. do travnja 2010. godine Bjelorusija je dobivala kreditne tranše od MMF-a vrijedne 3,4 milijarde dolara, a velike je pozajmice dobivala i od Svjetske banke i Rusije

Bjelorusija je izašla iz krize i to kao jedna od malobrojnih zemalja koje su ekonomsku krizu preživjele bez pada bruto domaćeg proizvoda (BDP-a), zaključio je Međunarodni monetarni fond.

Predstavnici MMF-a bili su u Bjelorusiji od 25. siječnja do 2. veljače kako bi korigirali makroekonomsku prognozu za tu zemlju zbog njenog sporazuma o jedinstvenom ekonomskom prostoru s Rusijom. U 2010. MMF je očekivao rast BDP-a zemlje od 7,2 posto, no pokazalo se da je Bjelorusija imala rast od 7,6 posto.

Od siječnja 2009. do travnja 2010. godine Bjelorusija je dobivala kreditne tranše od MMF-a ukupno vrijedne 3,4 milijarde dolara, a nakon završetka tog kreditnog aranžmana, vlada te zemlje više se nije obraćala fondu za organizaciju nekog novog programa. Osim kredita MMF-a, Bjelorusija je dobila velike pozajmice od Svjetske banke i Rusije, a emitirala je euroobveznice vrijedne milijardu dolara, čime je u posljednje dvije godine više nego udvostručila vanjski dug na 8,5 milijardi dolara. Krajem prošle godine MMF je Bjelorusiju upozorio da mora smanjiti kreditiranje državnih programa te pooštriti poreznu politiku, iako je tada ustvrdio kako je ta zemlja platežno sposobna.

Komentara 4

MU
MuBarak
09:51 03.02.2011.

Naši mudraci su tek priznali da smo u krizi. Kairo nama treba na ulicama HR.

UK
Ugo Kajvez
11:17 03.02.2011.

Znači naši pametnjakovići bi trebali ići u Bijelorusiju naučiti nešto ......... svaka čast ..... HDZ-u koliko su cijeli hrvatski narod i državu nazadovali .......... samo zato jer se uvlače briseli i sličnima ..........

Avatar tomi2009
tomi2009
16:46 04.02.2011.

...Kairo nama treba na ulicama HR.... potpisujem u cijelosti....Samo ko će prvi krenit?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije