Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpuni krah: Nakon 40 dana još jedan predsjednik Pevecove uprave napustio tvrtku koja tone

I Baotić digao ruke od Peveca, radnici kreću u masovni štrajk

baotić
Igor Kralj / Pixsell
01.12.2009.
u 12:58

Pevecovi radnici sa sindikatima i dobavljačima predali su zahtjev za stečaj s preustrojem

Pevecu nema spasa! Shvatio je to i posljednji Pevecov predsjednik uprave Josip Baotić koji je samo 40 dana od imenovanja, dao neopozivu ostavku. Baotić tvrdi kako nije napravljeno ni sve ni dovoljno što je bilo potrebno u teškoj situaciji u kojoj se nalazi Pevec.

Mane nema u žabokrečini
Golema zaduženost, blokirani računi, pokretanje ovrha i sudskih tužbi, uskraćene isporuke dobavljača, urušavanje organizacije poslovanja, otkazi, izgubljeno povjerenje vjerovnika..., ne ostavljaju, smatra on, nijednu drugu mogućnost osim stečaja s preustrojem, iako se Peveci i dalje s time ne mire i uzaludno kupuju vrijeme. Na upit kupuju li vrijeme, kako se spekulira, da izvuku novac iz tvrtke, Baotić odgovara kako sumnja u to.

– Vjerojatno je u pitanju potraga za strateškim partnerom za koju treba vremena. No ja sam isuviše realista da bih povjerovao u manu s neba. U Pevec neće doći nitko pametan da kupi mačka u vreći. U žabokrečinu ne dolazi čestit novac i to vrijedi za cijelu Hrvatsku, brodogradilišta i druge – tvrdi Baotić, ističući kako nitko ne donosi svjež novac u nesređeno stanje, dok je Pevec tipičan primjer hrvatskog gospodarstva u kojem se obrt kapitala u posljednjem desetljeću toliko ubrzao da oni koji ga obrću ne znaju više trguju li svojim ili novcem dobavljača.

– To nije zdrava ekonomija, nego trgovanje “Made in Croatia”, odnosno na hrvatski način, kojemu se brzo prilagode i konkurenti izvana. Trgovac uzima maksimalno koliko može, a dobavljačima plaća najmanje – tvrdi Baotić, koji je osupnut time da tvrtka poput Peveca, koja je lani imala 3000 zaposlenika, uopće nema manadžment.

I Baotić bez plaće
Tako su se, izjavio je, u njegovih 40 dana u tvrtki uglavnom igrali poslovanja i gospodarenja, izjavio je. Na upit je li barem on uspio dobiti plaću, pošto je radnici Peveca nisu dobili već za dva mjeseca, odgovara kako u Pevec nije došao radi plaće, ali će na žalost i on na kraju biti jedan od dobavljača koji će na naplatu čekati kao i ostali vjerovnici.

Pevecovi radnici u dogovoru sa sindikatima i dobavljačima predali su zahtjev za stečaj s preustrojem, koji je još jedina garancija da bi se svi u potraživačkom lancu mogli namiriti uz istodobno smanjenje daljnjih gubitaka. S obzirom da je 27. studenog neuspjelo završena i posljednja faza mirenja, čime su stečeni svi uvjeti za zakonski štrajk, radnici Peveca danas idu u masovni štrajk.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar sebastian
sebastian
21:26 01.12.2009.

Ovce.ovce.jesam vam vec prije par dana rekao da nece ti niti kune dobiti......!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije