Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bankarske usluge

Hypo banka i RBA povećale naknade za 'tuđe' bankomate

bankomat,portal
Dalibor Urukalović/Poslovni dnevnik/PIXSELL
10.09.2013.
u 20:19

Veće banke imaju prilično razgranatu bankomatsku mrežu, no klijenti manjih banaka često su prisiljeni podizati novac izvan nje

Banke koje su imale niže naknade za podizanje gotovine na bankomatima i POS uređajima drugih banaka posljednjih mjeseci usklađivale su ih s konkurencijom. Napravila je to krajem lipnja Hypo banka za debitne kartice Visu Electron i Maestro, podižući minimalnu naknadu sa 15 na 20 kn, no uz isti postotak iznosa od 1,5 posto. Cijene paketa usluga nisu mijenjali.

Naknade za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka u zemlji i inozemstvu u svibnju je povećala i RBA za debitne kartice vezane uz tekući račun te su im one sada jednake kao u Hypo banci; iznose 1,5 posto, a najmanje 20 kn. Za Visu Electron vezanu za račun u eurima naknada je 1,5 posto, najmanje 2,60 eura, a za Visu Electron vezanu uz dolare 1,5 posto, najmanje 3,30 američkih dolara. Ni oni nisu mijenjali cijenu paketa. OTP je naknadu na 20 kn, odnosno dva posto iznosa, podigla još 2010., dok su cijenu paketa povećali lanjskog rujna.

PBZ i Zaba imaju naknade koje su među većim bankama najpovoljnije; PBZ 10 kn plus 0,4 posto od podignutog iznosa, a Zaba jedan posto iznosa, a najmanje 10 kn. Splitska banka više od dvije godine naplaćuje najskuplji minimalni iznos, 25 kn, odnosno dva posto ukupnog iznosa podignute gotovine, no poručuju da imaju pakete usluga koje uključuju oslobođenje od naknada za podizanje gotovine na \"tuđim\" bankomatima. HPB naplaćuje 1,2 posto, najmanje 15 kn. I dok veće banke imaju prilično razgranatu mrežu bankomata, klijenti manjih banaka često su prisiljeni podizati novac kod drugih, što, prema ovim cijenama, nije baš jeftino. Nešto je povoljnije ako je bankomat u sklopu mreže MBU (Međubankarske unije).

>>Bankomatski tečaj na 1000 € 
i 540 kn skuplji!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije