Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preuzimanja

Hypo američkom fondu za ‘kikiriki’ od 100 mil. eura

Hypo banka
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
31.10.2014.
u 08:15

Knjigovodstvena je vrijednost podružnica pet puta veća – 500 mil. eura

Nakon niza afera koje su potresale Hypo Alpe-Adria International od 2009., a rezultirale su golemim gubitkom imovine i zatvorskim kaznama za umiješane sudionike, i podružnice izvan Austrije dobile su novog vlasnika. Za skromnih stotinjak milijuna eura kupio ih je američki investicijski fond Advent International, što je vrlo simbolično za banku za koju su mnogi govorili da se “ponaša“ kao investicijski fond. Lani je austrijski dio grupacije kupio vlasnik indijske financijske grupe SREI Infrastructure Finance Sanjeev Kanoria za 65,5 mil. eura, što znači da je cijela grupa prodana za ukupno 165,5 mil. eura, svotu koja je u bankarskom poslovanju “kikiriki“. I to uz izdvajanje lošeg poslovanja u posebne institucije i dvije mlrd. eura kojima je austrijska država spašavala banku 2009.

Obezvrijeđeni

Ukupno je austrijske porezne obveznike Hypo stajao oko četiri mlrd. eura, a prema dosad objavljivanim podacima, poslovanje u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Srbiji knjigovodstveno vrijedi 500 mil. eura. To znači da je prodano za pet puta manju vrijednost od knjigovodstvene, dok je austrijski dio preuzet za pola knjigovodstvene vrijednosti. Tadašnji predsjednik uprave Hypo Internationala Alexander Picker u travnju je izjavio kako ne očekuje da će dobiti cijenu veću od knjigovodstvene vrijednosti, no zaključna je transakcija uistinu šokantna. Amerikanci, koji nakon dugih pregovora u investiciju ulaze u kooperaciji s Europskom bankom za obnovu i razvoj, preuzet će kontrolu nad podružnicama do kraja tjedna.

Konačna podjela

– Bilo je više ozbiljnih ulagača zainteresiranih za mrežu Hypovih podružnica u jugoistočnoj Europi. Pregovori su bili dugi, a sposobnost potencijalnog novog vlasnika te njegova strategija za uspješan razvoj Hypove mreže bili su presudan kriterij pri odabiru. Konzorcij Advent Internationala i EBRD-a ocijenili smo najboljim jer predstavlja kvalitetnog partnera s bogatim iskustvom na tržištima kapitala koji pritom i odlično poznaje tržišta u jugoistočnoj Europi – oglasio se nakon postizanja dogovora Herbert Walter, predsjednik NO-a Hypo Internationala.

Nakon razdiobe grupacije na SEE Holding, pod kojim nastavljaju djelovati podružnice u jugoistočnoj Europi, i Hypo Alpe-Adria-Bank International, Picker je imenovan je predsjednikom uprave Hypo SEE Holdinga.

>> Hypo Alpe Adria International otkazuje klijenteli žiro račune

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije