Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporavak

HUB: Hrvatska više ne bilježi znatan pad kredita

krediti
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.09.2017.
u 08:25

Premda je polugodišnja dobit banaka pala oko 60 posto, povrat na kapital zadržao se na solidnih 5,5 posto

Među osam članica EU koje bilježe pad kreditiranja poduzeća u lipnju, Hrvatska ima najmanji – 0,5 posto. Najveći je bio u Portugalu, –7 posto. U kreditima stanovništvu bilježimo pak rast od 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, no to je i najmanja stopa rasta među zemljama koje su u plusu.

Pokazuju to podaci iz najnovijih analiza Hrvatske udruge banaka koja ističe da novoodobreni krediti poduzećima stabilno rastu te da se više ne svrstavamo među članice EU koje bilježe znatan pad kredita. U drugom je kvartalu pao i udio loših kredita s 13,9 posto iz prva tri mjeseca na 13,2 posto, a stopa adekvatnosti kapitala dosegnula je povijesni maksimum od 23,2 posto, čime se hrvatski bankovni sustav svrstava među najstabilnije u svijetu. Premda je polugodišnja dobit oko 60 posto niža, povrat na kapital solidnih je 5,5 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije