Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAST PRIHODA

HT zaradio 410 mil. kn zahvaljujući akviziciji Crnogorskog Telekoma

Davor Tomašković
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/6
28.07.2017.
u 06:30

Kapitalna je ulaganja HT povećao za 27,7%. Prihodi su im rasli od pokretne telefonije, TV-a, energije i širokopojasnog pristupa

Hrvatski Telekom ostvario je polugodišnji profit od 410 milijuna kuna, sedam milijuna kuna (1,7 posto) niži nego u istom razdoblju prošle godine. Istodobno su im, prema izvješću o poslovanju koje su objavili na Zagrebačkoj burzi, prihodi rasli 8,5 posto, na 3,7 milijardi kuna, čemu je značajan doprinos dalo preuzimanje Crnogorskog Telekoma.

Bez tog učinka, prihodi bi im pali 0,5 posto, za 16 milijuna kuna, a neto dobit bi bila niža 4,9 posto i iznosila 397 milijuna kuna. U kompaniji ističu da je to rezultat veće amortizacije zbog povećanih infrastrukturnih ulaganja i financijskih troškova povezanih najviše s tečajnim razlikama.

Kapitalna je ulaganja u prvih šest mjeseci HT povećao 27,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, u što je uključen i doprinos Crnogorskog Telekoma. Bez Crnogorskog Telekoma, kapitalna ulaganja iznosila bi 759 milijuna kuna, s rastom od 17,6 posto.

– Odlični financijski rezultati omogućuju nam ulaganja kojima osiguravamo tehnološku superiornost HT-a i razvoj inovativnih usluga na korist našim korisnicima, ali i ukupnom hrvatskom gospodarstvu. U Crnogorskom Telekomu zajedno smo definirali i započela je provedba mjera za brze pozitivne učinke na tržištu i stabilizaciju financijskih rezultata u kratkom roku – prokomentirao je polugodišnje rezultate Davor Tomašković, predsjednik uprave HT-a te dodao da tvrtka radi i na strukturalnim promjenama kako bi se pripremila na dugoročan rast i ojačala položaj i na regionalnom tržištu.

Rast prihoda ostvarili su od pokretnih telekomunikacija, širokopojasnog pristupa i televizije, veleprodaje i energije, dok su se smanjili prihodi od sistemskih rješenja i glasovnih usluga u nepokretnim telekomunikacijama.

EBITDA prije jednokratnih stavki povećana je 8,9 posto, na 1,5 milijardi kuna, a EBITDA marža je također rasla 0,2 postotna boda, na 39,5 posto. Bez Crnogorskog Telekoma, EBITDA prije jednokratnih stavki rasla bi 1,1 posto, na 1,35 milijardi kuna, uz EBITDA maržu od 40 posto.

Iz kompanije poručuju da su u nepokretnoj mreži do kraja lipnja omogućili optički pristup za ukupno 324 tisuća kućanstava, čime je povećana pokrivenost za 10 posto u odnosu na kraj 2016., na ukupno 56 posto hrvatskih kućanstava. U pokretnoj mreži pokrivenost stanovništva 4G mrežom u zatvorenom prostoru iznosi 75 posto, sedam postotnih bodova više nego na kraju 2016., dok je pokrivenost u vanjskom okruženju dosegnula 98 posto u odnosu na 96,9 posto na kraju 2016.

 

Komentara 5

Avatar Feniks
Feniks
07:05 28.07.2017.

Njemci zaradili!!!

NE
nemanatrag
07:08 28.07.2017.

Deru kožu cijenom usluga....da proizvode pertle ili četkice za zube sumnjam da bi imali toliku zaradu.

KR
kruti189
07:23 28.07.2017.

a niš ne vele koliko su samo ove godine otpustili radnika?!??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije