Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni rezultati

HT u 2017. povećao prihode, smanjio neto dobit

HT
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
21.02.2018.
u 09:11

Bez učinka Crnogorskog Telekoma, prihodi su rasli 2% u odnosu na prethodnu godinu

Hrvatski telekom u 2017. je godini ostvario prihode u iznosu od 7,756 mlrd kuna, što je za 11% više nego 2016. godine, dok je neto dobit bila manja za 7,5 posto, pokazuju danas objavljeni revidirani konsolidirani rezultati prošlu godinu. Godišnji rezultati uključuju i poslovanje Crnogorskog Telekoma, koji je kupljen početkom 2017. godine te utjecaj H1 Telekoma d.d. nakon što je H1 Telekom d.d. pripojen OT - Optimi Telekomu d.d.

Bez učinka Crnogorskog Telekoma, prihodi su rasli 2% u odnosu na prethodnu godinu. Ako se isključi utjecaj H1 Telekoma, prihodi su porasli 1,5 %. Hrvatski telekom je zadržao vodeću poziciju u svim segmentima telekomunikacijskog tržišta, a rastu prihoda pridonijeli su prihodi pokretnih komunikacija i rast u sistemskim rješenjima, kažu u kompaniji.

EBITDA prije jednokratnih stavki iznosi 3,138 mlrd kuna i viša je za 11,2 % u odnosu na 2016. godinu, uz jaku EBIDTA maržu od 40,5 % koja je veća za 0,1 postotni bod u usporedbi sa godinom ranije.  Izuzme li se doprinos Crnogorskog Telekoma, EBITDA prije jednokratnih stavki  porasla je za 3,4% i iznosi 2.918 milijuna kuna s EBITDA maržom od 41%. Bez utjecaja H1 Telekoma, EBITDA prije jednokratnih stavki je porasla za 2,8 %.   

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

HT
1/10

Neto dobit u 2017. godini iznosi 863 milijuna kuna i manja je za 7,5 % u odnosu na 2016. godinu. Bez utjecaja Crnogorskog  Telekoma realizacija neto dobiti manja je za 10,8 %. Ostvarenje neto dobiti pod utjecajem je veće amortizacije zbog povećanih infrastrukturnih ulaganja i povećanog vrijednosnog usklađenja imovine i potraživanja.

- Iza HT-a je još jedna uspješna godina i uvjerljivo vodeća pozicija u svim segmentima telekomunikacijskog tržišta. Akvizicijom Crnogorskog Telekoma napravili smo veliki regionalni iskorak, dok je Optimino preuzimanje H1 Telekoma doprinijelo stabilnosti tržišta. U potpunosti smo zamijenili našu TV platformu i na kraju godine 250.000 naših TV korisnika  uživa u iskustvu gledanja televizije budućnosti. Lansirali smo nove hibridne tarife i hibridni pristup internetu, a Magenta 1 broji 120.000 korisnika koji uživaju u svijetu pogodnosti. Godinu smo završili s P3 priznanjem za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj i jedan od najboljih mobilnih interneta u Europi. Ponosan sam što postajemo moderna kompanija, usmjerena na budućnost i rast u svim segmentima poslovanja - rekao je predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma Davor Tomašković.

Više od 1,7 milijardi kuna investicija u infrastrukturu i inovativne usluge 

Realizacija kapitalnih ulaganja u 2017. godini, u odnosu na 2016., povećana je za 17,2 %, uključujući doprinos Crnogorskog Telekoma. Bez tog doprinosa, realizacija kapitalnih ulaganja povećana je za 8,5% u odnosu na 2016. i iznosi  1.745 milijuna kuna.  Investicije u nepokretnu mrežu omogućile su optički pristup za 374 tisuće kućanstava. Pristupne brzine novih generacija ukupno su dostupne za 879 tisuća hrvatskih kućanstava, što znači da će HT Grupa samostalno osigurati 70% ciljeva Europske digitalne agende za Hrvatsku 2020. U mobilnom segmentu, kapaciteti 4G mreže povećani su 34%, a brzine mobilnog interneta povećane  su prosječno 38% s brzinama do 350 Mbit/s. Kraj godine obilježilo je nezavisno međunarodno P3 priznanje za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj i jedan od najboljih mobilnih interneta u Europi. Zahvaljujući povećanim kapacitetima IP jezgrene mreže, modernizaciji agregacijske  mreže te povećanju brzina mobilnog interneta, podržano je povećanje volumena podatkovnog prometa od posjetitelja za vrijeme turističke sezone od 330% nastalog zbog nove roaming regulacije, kažu u HT-u. U poslovnu i digitalnu transformaciju pokrenutu u svibnju 2017., HT će u iduće tri godine uložiti 210 milijuna kuna.

Više od polovice dobiti za isplatu dividende

Uprava i Nadzorni odbor Glavnoj skupštini Društva predložili su raspodjelu dividende od 6 kuna po dionici koja će se isplatiti iz neto dobiti 2017. godine, što daje ukupan iznos za isplatu dividende od 490.020.384,00 kuna i predstavlja isplatu 58,25% raspodjeljive dobiti stečene u prethodnoj godini te alokaciju ostatka neto dobiti u zadržanu dobit.

HT na početku godine objavljuje minimalnu ciljanu dividendu za svaku godinu, koja će biti u okviru raspona navedenog u Politici dividendi. Za financijsku 2018. Uprava trenutno očekuje isplatu dividende u iznosu od minimalno 6 kuna po dionici. U srpnju  2017. godine pokrenut je Program otkupa vlastitih dionica („Program“), kojim se namjerava steći 2,5 milijuna dionica, a najviši novčani iznos dodijeljen Programu iznosi 500 milijuna kuna. Program otkupa dolazi kao nastavak na dosadašnju politiku isplate dividendi, a kojom Društvo dodatno pokazuje svoju namjeru povrata dijela stvorene vrijednosti svojim dioničarima. Do 31. prosinca 2017. godine, Društvo je na Zagrebačkoj burzi kupilo ukupno 216.005 vlastitih dionica, koje čine 0,26 % temeljnog kapitala i za to je dana protuvrijednost u iznosu od 37,6 milijuna kuna.

Ulazak u fazu rasta

Početkom siječnja 2017. godine, Hrvatski telekom je stekao 76,53% udjela u Crnogorskom Telekomu, za kupovnu cijenu u  iznosu od 123,5 milijuna EUR. Transakcija je dio HT-ove strategije rasta putem širenja na regionalna tržišta. Sinergijski učinci u Crnogorskom Telekomu počinju se realizirati u području prodajnih operacija, smanjenju direktnih troškova i povećanju zadovoljstva korisnika, kažu u HT-u. Unatoč tržišnim i regulatornim izazovima, trendovima zamjene fiksne tehnologije mobilnom, Crnogorski Telekom zadržao je vodeću poziciju sa 40,3% tržišnog udjela u post-paid mobilnom segmentu kao i vodeću poziciju na tržištu fiksnog širokopojasnog pristupa i glasovnih usluga bez obzira na zabilježen pad prihoda u fiksnom segmentu i porastu prihoda u mobilnom segmentu i sistemskim rješenjima.

Komentara 3

JU
jurajuric116
11:34 21.02.2018.

i spustili su plače radnicima 15%. i to ne menadžerima i kvazi menadžerima nego radnicma na prvoj crti rada koji još jedino nekaj rade u toj firmi. o tome nema nikakvog pisanja? uz cca pola milijarde kuna dobiti spuštaju se plače? samo u Hrvatsitanu. naravno mediji o tome ne pišu da ne izgube reklamni prostor i donacije.

JL
Juanita_Locke6285
10:19 21.02.2018.

Google je svakodnevno isplaćivao mrežu od kuće preko 150 eura jednostavno putem interneta. Mlađa sestra Melita Jukić bila je bez posla za 2 mjeseca, a prije mjesec dana njezina je čekanja iznosila 28735 eura radeći kodd kuće za 3-4 sata dnevno. To je ono što radim ... >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> w­w­w.­N­a­v­J­o­b­3­.​C­o­m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije