Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manje dioničarima

T-HT-u dobit pala 15 posto, dividenda po dionici 9 kuna

Hrvatski telekom
Foto: Žarko Bašić/PD/PIXSELL
14.02.2014.
u 09:02

Veliki je to zaokret u poslovanju naše "najnarodskije" kompanije koja ima dvjestotinjak tisuća malih dioničara i prvi potez novog šefa kompanije.

HT će i u ovoj godini isplatiti dividendu. Iznosit će tek 9 kuna po dionici, za razliku od lanjskih 20,51 kunu. Prvi puta nakon javne ponude dionica, T­-HT neće cjelokupnu dobit utrošiti za isplatu dividendi već 51,5 posto. Ostatak od 48,5 posto kompanija će reinvestirati, stoji u danas objavljenim poslovnim rezultatima.

Veliki je to zaokret u poslovanju naše "najnarodskije" kompanije koja ima dvjestotinjak tisuća malih dioničara i prvi potez novog šefa kompanije. Naime, od siječnja prvi čovjek T-­HT­-a je Davor Tomašković, koji je zamijenio Ivicu Mudrinića, nakon punih 15 godina.

Neto dobit 15 posto manja

Na ovaj potez vodstvo se odlučilo, vjerojatno potaknuto i dalje klizećim rezultatima. Neto dobit T-­HT-­a iznosi 1,44 milijarde kuna, što predstavlja pad od 15 posto u odnosu na 2012. godinu. Pad prihoda je iznosio 6,8 posto odnosno 7,04 milijarde kuna i usporen je spram lani, zahvaljujući većim prihodima od negovornih usluga za 2,9 posto, kao i značajnim rastom prihoda u segmentu ICT-­a od 25,5 posto. Rast prihoda bilježi se i u segmentu usluga mobilnog širokopojasnog prijenosa i TV usluga, stoji u rezultatima.

Prošlu je godinu T­-HT završio s više od 1,2 milijuna korisnika u fiksnoj mreži;  2,3 milijuna korisnika u mobilnoj mreži; 628.414 širokopojasnih maloprodajnih pristupnih linija te je pružao televizijske usluge za 390.775 korisnika. T-­HT je i u 2013. godini zadržao snažnu EBITDA maržu od 42, 6%, što je u odnosu na godinu ranije manje 2,1 postotnih poena. EBITDA prije izvanrednih stavki iznosi 43,5 posto, što je manje u odnosu na 2012. godinu 3,1 postotnih poena.

Kapitalna ulaganja iznosila su 1,43 milijarde kuna

Ipak, HT je i lani ulagao, a kapitalna ulaganja tijekom 2013. godine iznosila su 1,43 milijarde kuna. Kako bi promijenio trend pada poslovnih rezultata i osigurao dugoročnu vrijednost za dioničare T-­HT namjerava intenzivirati ulaganja u razvoj kompanije – ulaganjem u razvoj infrastrukture i regionalnim širenjem poslovanja kompanije. Zato T-­HT predlaže da se 736.961.436 kuna ostvarene neto dobiti isplati dioničarima kroz dividendu, a za reinvestiranje je tako predloženo 694 milijuna kuna, za što će se povećati temeljni kapital kompanije.

Davor Tomašković, predsjednik Uprave, u prvoj službenoj izjavi od stupanja na šefovsko mjesto HT­-a izjavio je: "Danas objavljeni rezultati poslovanja za 2013. godinu potvrđuju da je T­-HT vodeći na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu u svim segmentima poslovanja. Gospodarska kriza i značajne regulatorne promjene snažno su utjecali na rezultat u 2013. godini.

Kako bi promijenili trend pada poslovnih rezultata i osigurali dugoročnu vrijednost za dioničare, planiramo pokrenuti značajnija ulaganja u razvoj kompanije. Intenzivirat ćemo ulaganja u razvoj infrastrukture i podizanje kvalitete usluga T-­HT­-a te realizaciju potencijalnih prilika za regionalno širenje poslovanja. Kako bi snažnije iskoračili u regiju, uz razmatranje potencijalnih prilika za akvizicije, razmatramo i mogućnosti za iskorak i u ponudi naših usluga i proizvoda  na tržištu jugoistočne Europe.

Za daljnje jačanje naše liderske pozicije i ostvarivanje dobrih rezultata T-­HT pokreće i dodatnu internu transformaciju kako bi organizacija postala još fleksibilnija i naprednija, te u potpunosti posvećena korisnicima te stalnom unapređenju ponude. Želimo promijeniti trend i osigurati dugoročnu perspektivu za kompaniju, naše dioničare i zaposlenike – a za to je potreban značajan iskorak i zaokret."

>>Tomašković preuzima HT, Mudrinić u Bonn

>>I HT će prodavati struju: 'Nudimo dobru cijenu i uslugu'

Komentara 9

ST
stefj
09:35 14.02.2014.

Mislim da se nakon ovakvih rezultata Liniću diže kosa na glavi. Banke, HT, INA, svi imaju manje dobiti, svi veliki ulažu u temeljni kapital, itd. Bit će puno manje novca od poreza na dobit nego što je ova vlada planirala, iliti kak bi u narodu rekli, opet su fulali u procjenama i analizama. Mogu slobodno planirati još jednu sjednicu radi rebalansa proračuna i već sad mogu razmišljati koje nove poreze će nam uvesti...

LI
Lisa
19:12 14.02.2014.

Prodat ćemo dionice, ne isplati se riskirati za ovako malu dividendu. Nakon poreza ostane 5%, na obveznice se može dobiti 6% i to uz valutnu klauzulu

KU
kupusizec
22:06 14.02.2014.

koja je razlika između njih i HRT-a? Nikakva, najlošija usluga, najskuplje plaćena, ali nema se izbora pa trpi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije