Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BlinkID

Hrvatski softver za sigurnost na američkim izborima

SAD
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
14.01.2016.
u 12:15

BlinkID je globalno jedini softver koji omogućava da se u tri sekunde, lokalno na mobitelu, skeniraju i obrade podaci s osobne iskaznice, putovnice ili vozačke dozvole.

Damir Sabol, osnivač startupa s najboljim exitom u Hrvatskoj – Iskona i pokretač najpopularnije hrvatske mobilne aplikacije PhotoMatha s više od 22 milijuna korisnika, ima novu svjetsku uspješnicu. Njegova softverska tvornica MIcroBLINK sa sjedištem u Zagrebu u utorak je u Kuala Lumpuru s jednim od najvećih sistemskih integratora na svijetu ugovorila distribuciju novog proizvoda BlinkID-a.

Ni Sabol ni suosnivač i član uprave MicroBLINK-a Izet Ždralović nisu nam mogli otkriti o kojoj je kompaniji riječ zbog ugovora kojim su zajamčili da će to ostati poslovna tajna. No, Ždralović kaže da su im sada vrata malezijskog tržišta, države koja ima šest puta više stanovnika od Hrvatske i osam i pol puta veći BDP, širom otvorena.

− Naš partner u Maleziji zainteresiran je BlinkID ponuditi privatnom i javnom sektoru za brzi unos podataka, a s obzirom na to kolika je potražnja na drugim tržištima, očekujemo da će rezultati biti jako dobri − kaže Ždralović.

BlinkID je globalno jedini softver koji omogućava da se u tri sekunde, lokalno na mobitelu, skeniraju i obrade podaci s osobne iskaznice, putovnice ili vozačke dozvole. To je softver koji bilo koji iPhone, iPad i Android mobitel i tablet pretvara u najbrži skener dokumenata na svijetu.

− Razvijamo dalje, jer globalno vidimo potencijal − kaže Sabol.

BlinkID već se koristi u SAD-u, Velikoj Britaniji i Kolumbiji. Predstojeći predsjednički izbori u SAD-u, kao i nekoliko prethodnih za Senat, temeljit će se i na softveru koji je razvio MicroBLINK. Američki proizvođač inovativnih sustava za izbore KnowInk, naime, koristi BlinkID za skeniranje identifikacijskih dokumenata američkih građana na glasačkim mjestima. Takvim sustavom služi se 16 američkih saveznih država, među inima i Illinois s glavnim gradom Chicagom. Nadalje, američka policija u šest manjih gradova koristi BlinkID na specijaliziranim Android uređajima s pomoću kojih može izdati kaznu u roku od tri sekunde.

U Velikoj Britaniji BlinkID-om koriste se veliki osiguravatelji kako bi svojim korisnicima omogućili da preko mobitela, skeniranjem vozačke dozvole, brzo i jednostavno ugovore produljenje polica za autoosiguranje.

Izet Ždralović objašnjava da su BlinkID razvili na istoj tehnologiji koju su ugradili u gotovo sve aplikacije mobilnog bankarstva u Hrvatskoj, kao i u mobilnu aplikaciju PhotoMath.

− Trenutačno nam BlinkID drži tek desetinu prihoda tvrtke, ali to je proizvod s kojim bilježimo najveći rast − dodaje Ždralović.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, MicroBLINK je 2014. godine imao rast prihoda od 49,5 posto na 2,6 milijuna kuna. Neto dobit mu se smanjila 39,6 posto, na 386,2 tisuće kuna, a broj zaposlenih narastao na šest. Podatke o prihodima za 2015. još nemaju. No, broj zaposlenih je lani narastao na 20.

>> U Hrvatskoj jača interes banaka i financijskog tržišta za cyber sigurnost 

>> Obrazovanje nam je loše, a djecu valja učiti poduzetništvu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije