Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Padajući rejting

Hrvatski rejting ruši Vlada, a i neki HDZ-ovci rovare protiv premijerke

Kosor vlada
Sanjin Strukić/Pixsell
08.11.2010.
u 09:03

Pad popularnosti premijerki Jadranki Kosor otežava i upravljanje HDZ-om koji više nije u istom sastavu kao na prošlim izborima, stoji u pojašnjenju pada trenda rejtinga D&B-a

Politička nestabilnost i sve veće nepovjerenje Vladi rezultiralo je promjenom trenda rejtinga Hrvatske. Uz padajući trend ocjenom DB3d Hrvatska je svrstana na samo dno zemalja s blagim rizikom poslovanja, poručuje u izvještaju najstarija svjetska bonitetna kuća Dun & Bradstreet. “Koalicija gubi potporu, dok premijerki Jadranki Kosor pada popularnost unatoč tome što nije rezala troškove plaća, mirovina i socijalnih davanja u rebalansu budžeta. Pad popularnosti premijerki otežava i upravljanje HDZ-om koji više nije u istom sastavu kao na prošlim izborima”, nastavljaju nizati dramatična objašnjenja za smanjenje trenda rejtinga iz D&B-a, koji upozorava da smjenu Jadranke Kosor sad potiču čak i pojedini utjecajni članovi HDZ-a. D&B je također skeptičan oko izvedbe najavljenih projekata Vlade zbog nedostatka novca i birokratskih zapreka.

– Kada jedna kuća sruši rejting, u pravilu za njom slijede i ostale, što bi se moglo odigrati u idućih mjesec dana, kada svoje izvještaje objave Moody’s, S&P i Fitch – ističe Ante Babić, ekonomist, a obzirom na stanje u državi, D&B je bio iznimno blag.

– D&B, na žalost, nije vidio ništa što mi svi ne vidimo, nesposobnost, i to mjerljivu i opipljivu u svim projekcijama – smatra i Radimir Čačić, šef HNS-a. – Politička nestabilnost možda ne bi bila relevantna kad ne bi bila u kombinaciji s gospodarskim slobodnim padom – ističe Čačić – a pad rejtinga u prijevodu znači skuplji novac i zaduženje.

Analitičar Damir Novotny, pak, najviše se boji stagnacije.

– Ni trenutačna vlast ni SDP koji bi je se mogao domoći, ne obećavaju. Nema vodstva, a kad je birokracija nesposobna kao naša da pogura bilo kakve projekte, leadership je iznimno bitan.

Kad guverner želi osloboditi novac, i to 10 mlrd. kuna, a nema načina i mehanizama da taj novac doista dođe u prave ruke odnosno tvrtke i poduzeća koje bi pokrenule investicije, to nimalo ne obećava. Ne postoji nikakav konsenzus vladajućih ni o privatizaciji, ni reformi, socijalnoj politici.

Usto smo u predizbornom razdoblju u kojem se ništa ne događa, ni fiskalne trogodišnje projekcije ne obećavaju da će išta krenuti prema naprijed. I dalje se Hrvatska pouzdaje u stihiju i turizam, odnosno šume i more. A bez strategije i reformi tonut ćemo samo dublje. Istina – napominje Novotny – dobro je što, za razliku od katastrofalne unutarnje politike, bolje stojimo na vanjskopolitičkom planu. Novotny ipak ne želi baš sve gledati crno te vjeruje da rejting neće dalje padati, ali ni rasti.

Ključne riječi

Komentara 57

OB
-obrisani-
21:52 08.11.2010.

U naše premijerke najbolji kuvani krompir na salatu Širom HR otvaraju se kuksuzni restorani u kojima se nudi : Krompir na salatu Pokrećemo gospodarstvo s krompirom

LA
lacković
09:18 08.11.2010.

\"premjerki\"? \"buđeta\"? počeli ste uvoziti \"novinare\" s portala 24 sata ili se sad i u večernjaku zapošljavaju apsolutno nepismeni ljudi?

KO
kolarjeva3
10:30 08.11.2010.

A je++ ga ne mogu vjerovat - opet Slovenija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije