Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21. DANI POLJA DUHANA U VIŠNJICI

Hrvatski poljoprivrednici proizvedu 5% duhana EU

Marija Vučković sudjelovala na 21. Danu polja duhana
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
22.09.2021.
u 15:51

Hrvatski duhani i ove su godine, čulo se, povećali otkupnu cijenu za kilogram duhana svijetla Virdžinija i to za prve tri otkupne klase

Iza nas je jedna zahtjevna proizvodna godina, ali zahvaljujući zajedničkim naporima i poštivanjem najboljih agrotehničkih mjera, uspjeli smo i ove godine ostvariti dobre rezultate i solidne prinose. Uvjereni smo da je proizvodnja duhana jedna od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj i vidimo potencijal za rast proizvodnje, što aktivno i potičemo – naglasio je na jučerašnjim 21. danima polja duhana u Višnjici Imad Ud-din Muhammad, direktor Hrvatskih duhana.

Hrvatski duhani partner su više od 300 proizvođača s područja Podravine i Slavonije. Kontinuirano, tvrdi on, povećavaju otkupne cijene, te značajno investiraju u tehnologiju i održivost ukupne proizvodnje.

Pokrenuli su i jedan od prvih programa održivosti u poljoprivredi u Hrvatskoj koji su dodatno ojačali na razini BAT grupe, kao i fokus i ulaganja u zaštitu okoliša, zdravlja i sigurnosti unutar lanca opskrbe.

Proizvodnja duhana je zbog visoke dohodovnosti važna kultura za Virovitičko-podravsku županiju, ali i za čitavu poljoprivredu, složili su se jučer i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, župan virovitičko-podravski Igor Andrović i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin. Ukupna godišnja vrijednost otkupa duhana iznosi oko 90 milijuna kuna, a duhan je jedna od rijetkih poljoprivrednih kultura u kojoj Hrvatska ostvaruje visoku konkurentnost, pa onda i zamjetnu proizvodnju na razini EU, jer se u nas proizvede 5% ukupne proizvodnje duhana u EU.

Hrvatski duhani i ove su godine, čulo se, povećali otkupnu cijenu za kilogram duhana svijetla Virdžinija i to za prve tri otkupne klase, čime je u posljednje tri godine cijena u 3. klasi, u kojoj se otkupi najveći volumen berbe povećana 11%. Proizvođačima je jučer tradicionalno dodijeljena i nagrada Duhanac, koja je za najveći proizvedeni volumen pripala Mihaelu Čolaku, za najveći ostvareni prinos Bernardu Štrbaku, a za najbolju proizvedenu kvalitetu duhana Nikoli Obradoviću.

Tehnološki najinovativniji proizvođač je Mirko Čavrić, a ekološki najosvještenija Nikolina Pančić.

>> VIDEO Veliki udar na cyber mafiju: U Italiji i Španjolskoj uhićeno preko 100 ljudi, krali milijune eura preko interneta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije