Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INNOVA 2009 Na nastarijemu sajmu inovacija na svijetu hrvatski su inovatori ove godine pobrali pet zlatnih medalja

Hrvatski izum - novu generaciju lanaca za gume proizvodit će Kinezi

innova
Stojan de Prato
VL
Autor
STOJAN DE PRATO | BRUXELLES
22.11.2009.
u 16:48

Puljanin Saša Đorđević osvojio je zlatnu medalju na najstarijem sajmu inovacija na svijetu za modularni protuklizni uređaj za gume. S Kinezima je već sklopio predugovor u proizvodnji i distribuciji.

Na najstarijemu sajmu inovacija na svijetu, 58. bruxelleskoj Innovi, hrvatski su inovatori osvojili čak pet zlatnih medalja, od kojih dvije s posebnom pohvalom: Puljanin Saša Đorđević za modularni protuklizni uređaj za gume, te Vinkovčanin Vladimir Dolenc za hidraulični uređaj za razmotavanje plastičnih cijevi. 

Hrvatski su inovatori među najvjernijim izlagačima na Innovi: predstavljaju se već 19. godinu za redom, a među 350 inovacija iz tridesetak zemalja, izloženih na 5000 četvornih metara, ove ih je godine iz Hrvatske bilo 13.

Njihovo su predstavanje priredili Hrvatska zajednica tehničke kulture i Udruga inovatora Hrvatske, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Hrvatske gospodarske komore.

Đorđevićev izum nije izazvao samo najveće zanimanje posjetitelja, nego i proizvođača. Njegov se "lanac" lako prilagodi svakoj veličini automobilske pa i kamionske gume, a s njime nema ne samo proklizavanja, nego ni vibracija do 60 km/h, dok je buka pri vožnji znato je manja od one koju proizvode uobičajeni lanci. Stoga ga, ako se ne vozi brže, nije nužno skidati pa ponovno stavljati kada se prelazi sa zasniježene ili zaleđene na suhu cestu.
 
Dok u Hrvatskoj nije pobudio zanimanje proizvođača - iako, kaže, proizvodnja nije zapletena jer zahtijeva samo kalup i prešu dostatnoga kapaciteta - na Innovi je zainteresirao proizvođače iz Francuske i Njemačke, a s Kinezima je već sklopio predugovor u proizvodnji i distribuciji.

- Svoju sam inovaciju tek patentirao, pa je ovo, nakon Pule i Zagreba, njezino prvo predstavljanje u inozemstvu – kaže Đorđević. Sam postupak dobivanja patenta dugotrajan je i skup.
- Ne možete ga pokrenuti sami, nego preko agencije. Godinu i pol nakon predaje zahtjeva dobijete još godinu dana da odlučite na kojemu tržištu želite svoj izum zaštititi. O potonjemu ovisi i koliko ćete patent platiti – objašnjava Đorđević.

On je svoje "lance" zaštitio za cijeli svijet, što ga je stajalo oko 50.000 eura, a potom se određena svota plaća za zaštitu svake daljnje godine. To si rijetki mogu priuštiti, a prije dobivanja patenta rizično je pokrenuti proizvodnju.
- Zaštitu sam platio iz vlastite ušteđevine, te uz pomoć rodbine i prijatelja. Ni jedna me banka nije podržala – napominje Đorđević.

Ključne riječi

Komentara 39

VU
Vukovar91
04:23 23.11.2009.

dreamteam, prodaju za 0,50 centa/Hong-Kong/ Nase strucnjake kod nas nitko ne sisa i zato izvozimo masovno i nase znanstvenike. Znam osobno u NASI, USA imamo vrhunske ing.i znanstvenike..Hrvatske krvi! Pa i kod Obame je nas Hrvat,znanstvenik. Mala zemlja u sportu,naucici i lopovluku jedna od prvih na svijetu po broju stanovnika!

OB
-obrisani-
06:18 23.11.2009.

Poštovani Hrvati. Imam za vas novu šalu koja kruži po Sloveniji.. U školi pita učiteljica maloga Ivicu koga on to voli .. I mali Ivica odgovori: Ja ne volim oca, jer je on stalno odsutan i na poslovnom putu. AA pita učiteljica: Voliš li ti svoju majku ?. Ivica odgovara: ne volim ni majku jer ona stalno odlazi od kuče na kavicu sa prijateljicama. Pa upita učiteljica: Pa koga onda ti voliš Ivice ? Dečko odgovori: Ja volim Hrvatsku nogometnun reprezentaciju jer ona ostaje doma... Naka vama bude lijep dan i uspješan tjedan..

DU
Deleted user
06:38 23.11.2009.

neka samo ide van ! šta će tu?da ga još i naši lopovi pokradu??...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije