Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Hrvatski i inozemni stručnjaci raspravljat će o plinu kao energentu budućnosti

International Business Hotel
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/2
23.10.2015.
u 14:55

Konferencija, koju s partnerima organizira Večernji list, 12. studenog ove godine u zagrebačkom International Business hotelu, dovode vrhunske stručnjake i paneliste

Plin kao energent budućnosti, unaprijeđenje razvoja plinskog sektora , mjere za poticanje razvoja plinskog sektora, te koje su mjere nužne za stvaranje održivog prosperitetnog plinskog sektora, samo su neke od tema o kojima će se raspravljati na Međunarodnoj konferenciji “Plin -energent budućnosti”, koju organizira Večernji list s partnerima, uz podršku Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu te Brussels Energy Cluba.

Konferencija će se održati 12. studenog ove godine u International Business Hotelu u Oreškovićevoj ulici 6H/2. Konferencija je zamišljena kao centralno mjesto industrije, gdje će se predstaviti izazovi i rješenja koje nosi budućnost te modernizacija plinske industrije. Održivost opskrbe prirodnim plinom važan je faktor u osiguranju budućeg globalnog razvoja. Kako se formira cijena plina, kakva je energetska sigurnost Hrvatske, ekološka komponenta plina kao energenta, te subvencioniranje punionica plina, samo su neka od aktualnih pitanja o kojima će hrvatski i inozemni stručnjaci raspravljati na konferenciji “Plin-energent budućnosti”.

Prirodni plin se kao ekološki prihvatljivo fosilno gorivo pozicionirao uz obnovljive izvore energije u procesu dekarbonizacije prometa i smanjenja emisije stakleničkih plinova. Takav bi značaj trebao pratiti i kroz strategije poticajnih mjera energetskog sektora kako bi bili stvoreni infrastrukturni preduvjeti za potrošače u prometu na koji odlazi oko trećine potrošene energije – kazao je Tomislav Mazal, direktor Gradske plinare Zagreb, navodeći dobar primjer Češke koja je strateškom politikom subvencioniranja izgradnje punionica i kupnje vozila s ugrađenom opremom za plin otvorila proces poticanja široke potrošnje stlačenog prirodnog plina (CNG-a).

Partneri konferencije su Ina, PPD, HEP, Plinacro i Gradska plinara Zagreb koja je sponzor panela Energetska sigurnost Hrvatske, a na konferenciji će sudjelovati bivši ministar gospodarstva i sadašnji direktor konzultantske tvrtke Trade Consulting, Davor Štern, njemački stručnjak, prof. dr. sc. Matthias Dornfeldt, profesor političkih znanosti, znanstveni istraživač berlinskog Centra za kaspijske regionalne studije, belgijski stručnjak za energetsku sigurnost, diplomaciju i internacionalne dijaloge, Christian Cleuntix, koji se može pohvaliti s 30 godina iskustva u geopolitici i internacionalnim odnosima u Europskoj komisiji te Dmitry Semenov iz ruskog Ministarstva energetike, koji će diskutirati o mogućnostima i izazovima u opskrbi Europe plinom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije