Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HGK

Hrvatske nautičke luke 2018. uprihodile 857 milijuna kuna

Mandalina
Foto: HGK
04.06.2019.
u 10:12

U Šibeniku i Splitu održana je konferencija predstavnika 35 nacionalnih udruženja i najsnažnijih svjetskih nautičkih destinacija

Hrvatska je u proteklih nekoliko godina postala top destinacija za nautički turizam, što potvrđuju i brojke i sami gosti, a sad smo dobili i neospornu potvrdu struke, kazala je direktorica Sektora za turizam HGK Ana Klarić na sjednici Međunarodnoga udruženja marina, koja je u Šibeniku i Splitu okupila predstavnike 35 nacionalnih udruženja i najsnažnijih svjetskih nautičkih destinacija.

Predsjednik Udruženja marina HGK Sean Lisjak istaknuo je da je Hrvatska vodeća zemlja na svijetu po broju i potražnji chartera, s flotom od 4300 plovila.

– Infrastruktura visoke kvalitete uključuje 142 nautičke luke, 72 marine i 17 tisuća vezova – kazao je Sean Lisjak, te istaknuo da je nužno uskladiti Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama i Zakon o koncesijama.

Ukupni prihod nautičkih luka u Hrvatskoj u prošloj je godini dosegnuo 857 milijuna kuna, od čega 72,2 posto od iznajmljivanje vezova. Ukupni prihodi porasli su 2,7 posto prema 2017. godini, a povećanje prihoda od iznajmljivanja vezova skočilo je 7,1 posto. Na stalnom vezu u nautičkim lukama lani je bilo 13.617 plovila, 1,4 posto više nego prošle godine, a ukupnim prihodima prednjače Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska županija.

Najveći broj plovila na stalnom vezu je bio s hrvatskom zastavom (44 posto), a slijede Austrija (15,8 posto), Njemačka (15,2 posto), Slovenija (5,1 posto) i Italija (4,2 posto). U tranzitu je lani registrirano 194. 164 plovila i 3,8 posto manje nego 2017. Najveći broj plovila u tranzitu dolazilo je iz Hrvatske (47,7 posto), Italije (13,9 posto). Njemačke (12,8 posto), Austrije (6,6 posto) i Slovenije (3,8 posto).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije