Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UniCredit i EIF potpomažu

Hrvatske i male tvrtke iz regije podijelit će 160 milijuna eura

Unicredit
Foto: Unicredit
19.01.2017.
u 17:00

Mjera podrške za konkretne inicijative za nova radna mjesta

U sklopu konferencije Euromoney u Beču, UniCredit je s Europskim investicijskim fondom potpisao ugovor o financiranju malih i srednjih poduzeća u vrijednosti 160 milijuna eura. UniCredit osigurava novac, a za kredite, plasirane preko podružnica banke u regiji, jamčit će EIF.

Ovu dodatnu novčanu “injekciju” za inovativne poduzetnike ponudit će u osam zemalja regije; uz Hrvatsku, u BiH, Srbiji, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj.

– Snažno smo posvećeni potpori malim i srednjim poduzećima u srednjoj i istočnoj Europi.

Zahvaljujući novom krovnom sporazumu i našoj široko rasprostranjenoj mreži možemo dodatno poduprijeti razvoj inovativnih poduzetnika u različitim zemljama, gdje će naši klijenti imati lakši pristup financiranju uz niže kamate – prokomentirao je Carlo Vivaldi, voditelj UniCreditove divizije za srednju i istočnu Europu.

Za zemlje članice EU transakcija je zaključena uz potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), u sklopu Investicijskog plana za Europu, poznatog kao Junckerov plan, dok za Srbiju i BiH potporu daje Horizon 2020, okvirni program Europske unije za istraživanja i inovacije.

Ovaj program, kroz potporu konkretnim poduzetničkim inicijativama, kani potaknuti otvaranje novih radnih mjesta i rast u Europskoj uniji.

Glavni izvršni direktor UniCredita Pier Luigi Gilibert istaknuo je da će krovni sporazum o jamstvima za mala i srednja poduzeća biti od ključnog značaja za promicanje inovacija i poduzetništva u regijama zapadnog Balkana i istočne Europe.

– Siguran sam da će UniCreditova mreža banaka u ovih osam zemalja ciljati na poduzeća s visokim potencijalom rasta koja će moći pretvoriti dodatno financiranje u rast i otvaranje novih radnih mjesta – kaže Gilibert, dok potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen, odgovoran za radna mjesta, rast, investicije i konkurentnost, smatra da je ovaj sporazum izvrsna vijest za inovativne male kompanije u svih osam zemalja.

Dodatnih 160 milijuna eura koji će biti dostupni ovim tvrtkama demonstriraju da Investicijski plan ima ključnu ulogu u dostizanju ciljeva Europske komisije kad je posrijedi kreiranje novih radnih mjesta, inovacija i rasta u cijeloj Uniji – zaključio je Katainen.

Akceleriranje nove zaposlenosti, ali i adekvatno vrednovanje rada, jedna je od ključnih tema o kojoj se razgovaralo i na panelu u kojem su makroekonomski analitičari banaka davali svoje prognoze za 2017. godinu.

Dok se u proteklim godinama više spominjalo smanjivanje troškova rada i veća učinkovitost, novi je fokus na jačanju konkurentnosti kompetencijama, ali, čini se, i opraštanje od politike jeftine radne snage.

Nejednakost u plaćama i primanjima pitanje je koje se otvorilo na razvijenim tržištima, no trebalo bi ga uključiti i u kreiranje migracijskih politika – konstatirao je Peter Brezinschek, šef ekonomskih istraživanja Raiffeisen Internationala.

>> Mađarski OTP četvrta banka u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije