Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo financija

Hrvatska se zadužila za 6 milijardi kuna uz 4,5 posto kamate

Boris Lalovac
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
08.07.2015.
u 18:05

Ministarstvo otkriva da su većinu obveznica kupili domaći mirovinski fondovi, a gotovo su u potpunosti alocirane domaćim ulagačima

Ministarstvo financija, na čijem se čelu nalazi Boris Lalovac, na domaćem tržištu kapitala zadužilo se za 6 milijardi kuna, uz kamatnu stopu 4,5 posto.

"Odabirom domaćeg izdanja vanjski državni dug nije povećan, a isto predstavlja i daljnji korak u razvoju domaćeg tržišta kapitala", izvijestili su iz Ministarstva financija.

Prvi takav slučaj u povijesti izdavanja državnih obveznica

"Značajan interes investitora u iznosu od HRK 10,6 milijardi koji je dvostruko premašio inicijalno planirani iznos izdanja, kao i kvaliteta ponuda omogućila je Republici Hrvatskoj da izda obveznice uz prinos od 4,69%, bez premije za novo izdanje, što je prvi takav slučaj u povijesti izdavanja državnih obveznica na domaćem tržištu kapitala", pišu iz Ministarstva i dodaju da ovo izdanje obveznica predstavlja "povoljne uvjete financiranja države s obzirom na sve ključne parametre ocjene uspješnosti izdanja, a posebice imajući u vidu ročnost i valutu izdanja".

Otkrivaju da su većinu obveznica kupili domaći mirovinski fondovi, a obveznica je "polučila zavidan interes svih kategorija domaćih institucionalnih investitora". "Obveznice su gotovo u potpunosti alocirane domaćim ulagačima", naglašavaju iz Lalovčeva ministarstva.

"Izdanje ovih obveznica dio je redovnih aktivnosti Ministarstva financija u realizaciji planiranog računa financiranja državnog proračuna za 2015. godinu, a sredstva prikupljena ovim izdanjem bit će u najvećem dijelu upotrijebljena za otplatu obveznica koje dospijevaju tijekom 2015. godine te proračunom utvrđene izdatke", zaključuju iz Ministarstva.

>>Kome će Europa morati pomoći: Otpis duga nama još ne treba

>>Hrvatska zbilja: Nastavi li se rast javnog duga, i prije 2025. godine bit ćemo kao Grčka

Komentara 30

TH
than
18:32 08.07.2015.

Kakve veze ima to sto su se zaduzili na domacem trzistu, kada ce se zaduziti vani da bi vratili novac mirovinskim fondovima. Ako im uopce i daju novac ili odose pare iz mirovinskih fondova, a s obveznicama, pa moci ce samo jedino. Nadam se da nije onaj tvrdi papir, jer tada nece moci niti to. U konacnici i nije toliko bitno gdje se zaduzis, vec u sto se te pare trose, a kod nas na drzanje socijalnog mira. Samo je pitanje koliko to ide. I Grcka je mislila da moze zauvijek...

Avatar viki_nuland
viki_nuland
19:31 08.07.2015.

Kakvom domacem trzistu? Trzistu kojeg nema? Ukrali iz mirovinskih fondova.

DI
Diners
19:07 08.07.2015.

Lalovcu! Srljamo ka bankrotu! Koliko ćete Vi iz Hdz-a i Sdp-a zadužiti generacija iza nas? Ala će nam unučad sve po spisku spominjati....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije