Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Forbes

Hrvatska prema indeksu despotizma tek na 69. mjestu

trg
PIXSELL
19.04.2010.
u 11:16

Manje despotske zemlje od Hrvatske su Maroko, Egipat, Kolumbija, Panama, Salvador, Vijetnam. Dominikanska Republika... Na prvome mjestu je Novi Zeland, slijede Švedska, Danska, Singapur, Nizozemska.

Hrvatska se opet našla na neslavnom mjestu jedne  rang-liste koju sigurno prate strani ulagači. Ovaj je put riječ o indeksu despotizma, koji objavljuje magazin Forbes, prenosi Jutarnji list.

Prema tom indeksu, među 85 obrađenih zemalja  Hrvatska zauzima  69. mjesto. Manje despotske su Maroko, Egipat, Kolumbija, Panama, Salvador, Vijetnam. Dominikanska Republika... Na prvome mjestu je Novi Zeland, slijede Švedska, Danska, Singapur, Nizozemska.

Indeks despotizma mjeri korupciju, zaštitu vlasničkih prava i zakonodavni okvir u nekoj zemlji. Iz rang-liste indeksa despotizma potencijalni strani ulagači čitaju kako funkcionira sustav u nekoj zemlji i koliko je njezino gospodarstvo otvoreno za ulaganja. Pritom se služi podacima MMF-a, rejting agencija, izvještaja o globalnoj konkurentnosti, istraživanjima Transparency Internationala o korupciji i tako dalje.

Ključne riječi

Komentara 9

IR
ironyx
12:39 19.04.2010.

A da nisi malo pogrijesio? Manje despotske zemlje od Hrvatske su one koje imaju nizi broj a ne visi.. Maroko i Egipat manje despotski od Hrvatske a najdespotskiji Novi Zeland?!? Rekao bih upravo obrnuto... Zasto nasi novinari ne koriste rijecnikeke pojmova ako vec neznaju o cemu pisu?!?

TN
tamo-neka
13:22 19.04.2010.

...koja čobanija postade hrvatska zahvaljujući korumpiranoj gamadi na vlasti.. ...fuj...

BI
bizzwizz05
12:03 19.04.2010.

ma jeli moguće!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije