Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Hrvatska pala na globalnoj ljestvici IT konkurentnosti

kompjuter, tipkovnica
Reuters/PIXSELL
27.09.2011.
u 14:21

Hrvatska se zbog premalog napretka plasirala na 40. mjesto, što predstavlja pad za tri mjesta

Rejting hrvatskog sektora informacijske tehnologije je u padu u usporedbi s IT sektorima ostalih zemalja, objavio je danas Business Software Alliance (BSA) u istraživanju Indeksa konkurentnosti IT industrije za 2011. godinu, koje je proveo Economist Intelligence Unit.

U četvrtom po redu istraživanju od 2007. Indeks uspoređuje konkurentnost 66 zemalja uključenih u istraživanje, putem niza indikatora koji čine temeljna područja za razvoj IT inovacija: cjelokupno poslovno okruženje, IT infrastrukturu, ljudski kapital, istraživanje i razvoj (R&D), pravno okruženje te javnu podršku za industrijski razvoj. Na vrhu ukupne ljestvice za ovu godinu nalaze se SAD, Finska, Singapur, Švedska te Ujedinjeno Kraljevstvo.

Hrvatska se zbog premalog napretka plasirala na 40. mjesto, što predstavlja pad za tri mjesta u odnosu na rezultate iz 2009. Iako su ukupni pokazatelji nešto bolji od onih iz 2009., napredak hrvatskog IT sektora u protekle dvije godine bio je preslab kako bi se plasman održao ili poboljšao. U 2011. godini Hrvatska je poboljšala pokazatelje u kategorijama IT infrastrukture, ljudskog kapitala te istraživanja i razvoja, no izostao je napredak u pravnom okruženju, podršci industrijskom razvoju te poslovnoj okolini.

– U ovogodišnjem istraživanju Hrvatska je još lošije plasirana zbog slabog, odnosno nedovoljnog napretka od 2009.," rekao je Andrej Matijević, glasnogovornik BSA u Hrvatskoj.

– Nažalost, pozicija Hrvatske na globalnom tržištu sve je slabija. Usporedbe radi, prije dvije godine Hrvatska je bila na 37., a Slovenija na 29. mjestu. Danas držimo 40., a naši susjedi Slovenci 25. mjesto. Jasno je kako u nadolazećem razdoblju hrvatska politika treba drugačiji pristup problemu – najjednostavniji način je da pogledamo što i kako rade naši susjedi.

Najveći napredak u ovogodišnjem indeksu (u odnosu na posljednji iz 2009.) ostvarila je Malezija, koja je skočila za 11 mjesta u ukupnom poretku zbog niza aktivnosti u istraživanju i razvoju, te Indija, koja je skočila za 10 mjesta zbog snažnog ulaganja u istraživanje i razvoj te dinamičnog okružja ljudskog kapitala. Mnoge druge zemlje – uključujući i Singapur, Meksiko, Austriju, Njemačku i Poljsku – ostvarile su u 2011. snažan cjelokupni rast pokazavši nove razine snage u svim temeljnim područjima informacijske tehnologije.

Komentara 4

DR
drznedaj
15:47 27.09.2011.

To kaj BSA izdaje ili govori, to mozes macku o rep objesit.

AA
aabbcc
19:25 27.09.2011.

Na vrhu ukupne ljestvice za ovu godinu nalaze se SAD, ___________super, ZLATNA SREDINA niste blizu dva najgora ni Amerike ni Grcke !

LO
loza
22:25 27.09.2011.

Kako bi bili konkuretni kad nema jedne ozbiljne visokoškolske IT ustanove koja može iškolovati osobu koja je spremna nakon završetka faksa raditi. Nedavno slušao na radiju to je i problem u umjetnosti, fakulteti ne prate moderne trendove ali treba gledatii pozitivnu stranu naši umjetnici bar imaju temelje. Tako je i u IT, školojujemo ljude sa temeljima. Pošto je IT sektor u kojem ima na stotine različitih zanimanja ti temelji se sastoje od jednog semestra, ako i to:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije